Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Megrohamozták a bankokat a lakáshitelekért

2003.12.15. 08:31
Kapcsolódók (1)
A várakozásoknak megfelelően azok az ügyfelek, akik még az utolsó pillanatban ki akarták venni a részüket a lakáshitelezés kedvezőbb rendszeréből, szabályszerűen megrohamozták a bankokat.
A lakáshitel támogatásának új rendszeréről szóló, pénteken megjelent jogszabályt egyetlen ponton még aznap is eltérően értelmezték. Néhány bank, de a földhivatalok többsége is úgy tájékoztatta az ügyfeleket, hogy az adásvételi szerződések mellett a használt lakásoknál elengedhetetlen földhivatali bejegyzésnek is 12-ei dátumúnak kell lennie. A Pénzügyminisztérium azután jelezte, a Magyar Bankszövetség pedig kiadott egy állásfoglalást, amely szerint a földhivatali érkeztetésnek a hitelkérelem befogadásához hasonlóan december 22-e a végső határideje.

Hosszabb nyiltvatartás

A pénteki adásvételi és földhivatali roham már aznap, majd szombaton is folytatódott a pénzintézetekben. A CIB Bankban ebben a két napban régiónként és fiókonként eltérő mértékben, de megtöbbszöröződött a forgalom - tudta meg a Napi Gazdaság Zimay Judit szóvivőtől. A pénzintézetnél már döntöttek arról, hogy a hátralevő időben a szokásosnál tovább állnak az ügyfelek rendelkezésére, december 20-án pedig rendkívüli munkanapot tartanak.

Hasonlóan jár el az Erste Bank is. Ezen a héten a pénzintézet 29 fiókjában reggel nyolctól este hat óráig meghosszabbítja a nyitva tartást, szombaton pedig 10-től 14 óráig - a szokásos banküzemi időn kívül - csak lakáshitelekért folyamodó ügyfeleket fogadnak.

A legnagyobb magyarországi banknál, az OTP-nél még nem döntöttek a nyitvatartási időről - mondta el a Napi Gazdaság kérdésére Argyelán Gábor, a bank illetékese. Itt is valószínű azonban a hosszabbítás és a rendkívüli nyitva tartás sem zárható ki. A pénteki és a szombati nap az OTP-nél is zsúfolt fiókokat hozott, a forgalom a becslés szerint legalább megkétszereződött. Argyelán szerint ezek a napok a nyári időszakot (a rendelet előző szigorítását) idézték. Most azonban keményebb időkorláttal kellett szembesülniük az ügyfeleknek, így a roham is koncentráltabb lehet.

Napi 100-150 kérelem

A Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) számottevő hitelkérelem beérkezésére csak a hét folyamán számít, úgy látják, hogy az első napokban az ügyfelek sokkal inkább az adásvételi szerződésekkel foglalkoznak, a bank így normál üzemben működik a következő napokban - tudtuk meg. A naplap információi szerint a bank napi 100-150 hitelkérelmet fogad be, a fiókok iszonyatosan nagy mennyiségű telefont kapnak.

A HVB Banknál azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az elmúlt néhány napban jelentősen megnőtt az érdeklődés és erre a hétre is ezt várják. A földhivatalok pénteken (vélhetően óriási megterhelésüket mérséklendő) közzétették, hogy az adásvételi szerződéseket nem kell mindenkinek személyesen bevinnie, elfogadható annak postai feladása is. Igazolószelvényként ebben az esetben a tértivevény számíthat.

Zavar

A bankok körében ez az eljárás is némi zavart okozott. Értesüléseink szerint az MKB rugalmas és elfogadja azt is, ha az ügyfelek nem a földhivatalnál érkeztetett szerződést mutatnak be, hanem hitelt érdemlően igazolják - postai feladóvevénnyel -, hogy elküldték azt a földhivatalnak. Tájékoztatása szerint a K&H is hasonlóan jár el. A HVB - mint hangsúlyozták - december 22-éig a jelenleg hatályos rendeletnek megfelelően azon hitelkérelmeket fogadja be használt lakásra vagy használatba vételi engedéllyel rendelkező új lakásra, amelyeknél az ügyfél december 12-éig ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett és a földhivatalnál legkésőbb december 22-éig érkezetett adásvételi szerződést mutat be.

A bank azon használatba vételi engedéllyel még nem rendelkező új lakásra szóló hitelkérelmeket fogadja el, amelynél az adásvételi szerződést legkésőbb december 12-éig ügyvéd vagy közjegyző ellenjegyzett. A lakásépítési, -bővítési hiteleknél azokat a kérelmeket fogadják be, amelyeknél az önkormányzat december 22-éig jogerős építési engedélyt ad ki. A kormányrendelet-változtatás egyébként súlyosan érintette a lakásépítők állami támogatását is. A jelzáloghitelek kamattámogatásáról szóló rendelt 15. paragrafusa rendelkezik az eladásra és bérbeadás céljára épített lakások építési támogatásáról. A rendelet nyári módosítása már - pozitívan - érintette ezt a passzust, mivel a támogatott hitelösszeg maximumát itt is 15 millió forintra emelték a korábbi 10 millióról. Ez most nem csökkent, a kamattámogatás azonban a magánügyfeleknél előírt módon visszaesett.