Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kedvezményes lakáshitel későn ébredőknek

2003.12.16. 11:07
Kapcsolódó cikkek (1)
Az államilag támogatott lakáshitelre vágyók még mindig folyamodhatnak korszerűsítési kölcsönért. Ez akár 15 millió forintot is jelent készpénzben, amit két évig még a bankban lehet hagyni - írja a Népszabadság.
A Népszabadság szerint azoknak is lehetőségük van a héten a rendkívül kedvezményes lakáshitelhez jutni, akiknek nem sikerült december 12-i dátummal adásvételi szerződést kötni. A "régi" feltételű támogatott kölcsönt a jelenlegi lakásra is fel lehet venni - és ehhez még építési engedély beszerzésére sincs szükség.

Egy összegben

A hitelfelvevő egy összegben előre megkaphatja a kért összeget. Ráadásul a pénzt se kell azonnal elkölteni az ügyfélnek: másfél-két évig a bankban tarthatja a pénzét anélkül, hogy a beruházásba belefogna.

A jelzálogalapú lakáshiteleket négy célra lehet felvenni: lakásvásárlásra, bővítésre vagy új lakás építésére, illetve a meglévő otthon korszerűsítésére. A kölcsönök megszerzésénél egységes követelmény a munkáltatói keresetigazolás, a kitöltött hitelkérelem és a személyi. Az első három hitelhez azonban különleges papírokat kell beszerezni - írja a Népszabadság.

Korszerűsítés

A későn ébredők egyetlen esélye a korszerűsítési hitel, amelyet a már meglévő lakás felújítására lehet felvenni - amennyiben ez a felújítás megfelel a jogszabályban leírtaknak.

A szokásos papírokon kívül a bank egy előzetes költségvetést kér a korszerűsítési hitelhez. Ez egy papíron elvégzett kalkuláció arról, hogy az egyes műveletek mennyibe kerülnek. Le kell írni, hogy a tervezett fűtés- vagy villanyvezeték-csere mennyibe kerülhet - mivel azonban központi fűtést ugyanúgy létre lehet hozni négyszázezer forintból, ahogyan hárommillióból is, a Népszabadság szerint a hitelfelvevő szabadsága meglehetősen nagy.

Az APEH ellenőriz

Azt a banknak kell ellenőriznie, hogy a kölcsönt a megfelelő módon használták-e fel. Arról egyébként nem hallani, hogy a bankok amiatt vették volna vissza a kölcsönt, mert úgy találták: nem a megfelelő célra használták azt fel.

Arra a pénzintézetnek nincs is joga, hogy a helyszíni szemlén kívül mással ellenőrizzen. A szemlézési jogot szerződésben kötik ki, azt viszont, hogy az ügyfél bizonylatokkal (számlákkal, szerződésekkel, vagy blokkokkal) igazoljon, nem követelhetik meg. Erre az adóhatóságnak van joga. A pénzintézetekben egyébként felhívják a figyelmet arra is: a nem szabályosan felhasznált kölcsönökre jutó támogatást egy-egy adóhivatali ellenőrzés után vissza is veheti az APEH.