Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hétfőig kedvezményes a lakáshitel

2003.12.19. 13:10
Kapcsolódó cikkek (1)
Még hétfőig van ideje beadni kedvezményes lakáshitel-kérelmét annak, aki a kedvezőbb feltételekkel szeretné megkötni a szerződést. Aki ez után vesz fel hitelt, az eddigieknél sokkal rosszabb feltételek mellett köthet szerződést. A bankok többsége rohamtól tart és szombaton is nyitva tart.
A kormány egy hete úgy döntött, hogy jelentős, az idei költségvetést is érintő megszorításokat tesz annak érdekében, hogy stabilizálja a forintot és a kamatokat. Ennek a megszorításnak volt a része a támogatott lakáshitelekről szóló rendelet módosítása.

Rendkívüli nyitvatartás

Az új szabályok értelmében, akik december 22-e után vesz fel lakáshitelt, arra az eddiginél kedvezőtlenebb feltételek érvényesek. Az új lakások kamattámogatása az öt éves állampapírok mindenkori másodpiaci hozamának 60 százaléka lesz, a használt lakások esetében 40 százaléka. Ez nyolc százalékos állampapír-piaci hozamnál nyolc százalékos ügyfélkamatot jelent új lakás, és 9,6 százalékosat használt lakás esetében.

Mint az Index korábban megírta, az adásvételi szerződések aláírásának határideje december 12, de a szerződéseket el december 22-ig kell eljuttatni a földhivatalokba. A hitelkérelmet a bankoknak december 22-ig kell befogadnia.

A várakozásoknak megfelelően azok az ügyfelek, akik még az utolsó pillanatban ki akarták venni a részüket a lakáshitelezés kedvezőbb rendszeréből, szabályszerűen megrohamozták a bankokat és a földhivatalokat. Sok pénzintézetnél döntöttek úgy, hogy a hátralevő időben a szokásosnál tovább állnak az ügyfelek rendelkezésére, december 20-án pedig rendkívüli munkanapot tartanak.