Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Tovább nőnek a lakásárak

2004.01.05. 15:28
A lakáshitel-szigorítás ellenére is 10-15 százalékkal emelkedhetnek idén az ingatlanárak. Az agglomerációba várhatóan annyian költöznek a fővárosból, ahányan visszatérnek onnan Budapestre.

Az idén várhatóan tovább emelkednek Budapesten és az agglomerációban a lakásárak és a bérleti díjak, miközben a fővárosból kiáramlók és a visszatérők aránya kiegyenlítődik - közölte az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet közgazdász szakértője. A lakáshitel-megszorítások, az építőipari áremelések hatására - főként a második félévtől - előreláthatóan megtorpan az új otthonok építése, ám ennek nyomán a meglévők ára, akár 10-15 százalékkal is megemelkedik - mondta Liskáné Pálya Lenke.

Nyugaton magasabbak a lakásbérleti díjak

A lakásbérleti díjak is növekednek, a fővárosban a helytől függően négyzetméterenként 1300-2600 forint között változnak. Ez az ár még mindig alacsonyabb mint Nyugat-Európában, Brüsszelben például az átlag négyzetméterenkénti lakásbérleti ár 4200 forintnak megfelelő euró. Új jelenség, hogy az ingatlanforgalmazás szempontjából a korábban szinte érdektelennek számító elhanyagolt belső kerületek lakásai iránt megélénkült a kereslet. Egyfelől ide költöznek a korábban a Budapestről az agglomerációba kiköltözött tehetősebb családok gyermekei, másfelől a külföldi cégek itt dolgozó fiatal menedzserei is szívesen vesznek, vagy bérelnek e kerületekben otthont maguknak. Főként a megújult Ráday utca, Hajós utca és a Corvin köz lett igen frekventált.

Ez a tendencia az EU-csatlakozás után tovább élénkülhet, amennyiben a régióközpontért zajló Prága-Budapest versenyben a mi fővárosunk kerekedik felül. "Előny lehet, hogy Budapest földrajzilag közelebb fekszik a volt Szovjetunió országaihoz és Romániához" - hívta fel rá a figyelmet a szakértő. Ugyancsak befolyásolhatja az ingatlanpiac alakulását, hogy továbbra is sokan adják fel fővárosi otthonukat, hogy az agglomeráció valamelyik zöldebb, csendesebb helységében telepedjenek le.

Az olcsó telekár döntő

A felkapott célpontok között változatlanul Budakeszi, Telki, Törökbálint, Páty, Piliscsaba vezet, ám mivel itt sokszor a négyzetméterenkénti 20 ezer forintot is meghaladják a telekárak, és az infrastruktúra is gyenge, egyre többen választják a Budapesttől keletre fekvő Mogyoródot, Isaszeget, Pécelt. Ez utóbbi városkában például már hét-nyolcezer forintért lehet egy négyzetméter telket vásárolni. Ugyancsak kezd fellendülni az ingatlanforgalom a még olcsóbb Szigetszentmiklós, Halásztelek, Délegyháza környékén, ahol az M0-ás körgyűrű vonzásában gyorsabb a közlekedés.

Liskáné Pálya Lenke szerint a mozgásra jellemző, hogy az ország más megyéiből - elsősorban Baranyából, Zalából és Veszprémből - fiatalok az agglomerációba költöznek azzal a végcéllal, hogy anyagi helyzetük megerősödése eredményeként idővel fővárosi lakásra tesznek szert.