Klaudia
-3 °C
3 °C

Még tart a roham a lakásokért

2004.01.07. 08:23
Az ingatlanközvetítők szerint nem csökkent számottevően az emberek érdeklődése a lakásvásárlás iránti, a decemberi roham miatt azonban lelassulhat a földhivatali ügyintézés.
Több ingatlanközvetítő is arról számolt be a Napi Gazdaságnak, hogy a vevők a lakáshitel állami támogatásának szigorítása hatálybalépése, december 22-e után is töretlenül érdeklődnek az ingatlanvásárlás iránt.

Beivódott a köztudatba

A legnagyobb hazai ingatlanforgalmazó, az Otthon Centrum Rt. igazgatója, Gerő András elmondta: a következő három hónapban nem számít kiugró értékesítési adatokra, de az elmúlt napok tapasztalatai alapján folyamatos üzletkötésekre igen. Gerő szerint annyit beszéltek a lakásvásárlásról, hogy az egyszerűen beivódott a köztudatba. A decemberi rohamot figyelembe véve viszont mindenképpen lelassul majd a földhivatali bejegyzés. Ez tovább drágíthatja a kölcsönöket, hiszen nem egy bank az átmeneti időszakra gyakorlatilag piaci kamatokat számít fel.

Az Otthon Centrum adatai szerint a rendelet hatálybalépésének hatására decemberben a szokásos havi értéknek mintegy kétszeresére nőtt a forgalom. A társaság 2003-ban összesen 1800, ebből az év utolsó hónapjában 265 lakást értékesített 4,2 milliárd forint értékben. A segítségükkel zajló hitelkihelyezés a havi 300-400 millió forinthoz képest ekkor elérte a kétmilliárdot. Az átlagos hitelösszeg 7,7 millió forint volt.

Egyhavi forgalom kilenc nap alatt

Közel egyhavi átlagnak megfelelő ügyfélforgalmat bonyolított le kilenc nap alatt a Fővárosi Kerületek Földhivatala (FKF) december 11. és 22. között. Mintegy húszezren adták be jelzálogkérelmüket a fővárosi hivatalhoz az év végén, hogy még kedvezőbb feltételekkel juthassanak lakáshitelhez. Pálfalvi István az FKF vezetője a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a beérkezett kérelmeket zökkenőmentesen befogadták, iktatták illetve felvitték a számítógépes rendszerbe.

Ez mindenféleképpen bravúr, hiszen a hivatal egy átlagos hónapban mintegy harmincezres ügyfélforgalmat bonyolít le, így elképzelhető hogy az év utolsó hónapjában ez a szám akár meg is duplázódhatott. Az viszont csak január végére derül ki, hogy mindez milyen befolyással lehet az ügyhátralékra. Pálfalvi elmondta: a december eleji összesítésben kilencvenezer volt az ügyhátralék, ami ez elmúlt öt évben a legjobb eredménynek számít. Ugyanakkor az év végi roham a fővárosban sem érintett minden hivatalt egyformán. A Budakörnyéki Földhivatalnál azt az információt kaptuk, hogy a fenti időszakban nem nőtt meg jelentősen az ügyfélforgalmuk.