Gusztáv
-4 °C
1 °C

Sokba kerülhet az előfinanszírozás a lakáshiteleknél

2004.01.13. 09:31
Kapcsolódó cikkek (1)
A lakáshitelek növekvő terhei miatt érdemes odafigyelni arra is, hogy a kedvezményes kölcsön a hitelfelvevőnél mikor kezd ketyegni, a földhivatali, határozattal történő bejegyzés előtt ugyanis a bankok külön díjakat, esetenként piaci kamatot alkalmaznak.
Egyes vélemények szerint a decemberi roham mellékhatásaként a földhivatali ügyintézés határozottan lelassulhat. A fővárosban még a kiugróan jónak számító decemberi adatok is azt mutatták: a lakáshitelezésnél három hónapos lehet a lemaradás. Ilyen körülmények között különösen érdemes odafigyelni, hogy melyik bank milyen kamatokat, díjakat, jutalékokat számít fel a hitel folyósításától kezdődően a földhivatalnál való határozatos jelzálogjog-bejegyzésig (ami használt lakások vételénél bír igazán nagy jelentőséggel), hiszen mindez jelentős többletterheket róhat a hitelfelvevőre. Ez most, hogy a kormányzat csökkentette a lakáshitelek kamattámogatását, különösen fontossá válhat azoknak, akik mérsékelni akarják majd a hitelfelvétel terheit.

Fél évig is várhatunk

A szabályok szerint a jelzálogbankok által kérelmezett jelzálogjog-bejegyzést a földhivatalok nyolc napon belül kötelesek elvégezni, de ez a szabály a kereskedelmi bankokra nem érvényes, így az - mint sokan tapasztalták - hónapokig elhúzódhat. Számos bank - így a Raiffeisen vagy a CIB Bank - a jelzáloglevél-kamattámogatásos hitel esetében a folyósítástól kezdve a kedvezményes kamatot számítja fel. Ám ez már nem igaz a CIB kiegészítő kamattámogatású termékére. Erre a bank a folyósítástól a határozatos bejegyzésig az ügyleti kamat plusz hét százalékot számít fel. Az ügyek jellemzően 2-3 hónap alatt átfutnak, de akár hat hónapig is elhúzódhatnak.

Egyes pénzintézetek csak kisebb-nagyobb költséggel hajlandóak finanszírozni az ügyfeleket addig, amíg a földhivatal elvégzi a dolgát. A bankok az állami támogatás (és saját marzsuk) megnyirbálására logikusan azzal reagálhatnak, hogy a kölcsönök díjait növelik. Ebbe a körbe tartozhatnak bele az előfinanszírozással kapcsolatos kondíciók. A Budapest Bank nyilvánvalóan nem véletlenül emelte meg december 29-étől három egész százalékponttal az előfinanszírozásnál felszámított kamatot. Az OTP Bank ehhez képest akár visszafogottnak is nevezhető, hiszen itt az előfinanszírozási kamat januártól a korábbi 8,93 százalékról "mindössze" 11,52 százalékra nőtt.

Áthidaló hitelek

Több bank is akad, ahol nem külön kamatszintet, hanem előfinanszírozási jutalékot hirdetnek meg. Közülük talán a legvisszafogottabb az Erste, amely az első három hónapban nem számít fel semmit, de azután havi fél százalék jutalékkal terheli az áthidaló kölcsönt felvevőket. A K&H Bank az úgynevezett refinanszírozási jutalék (amelyet a határozatos bejegyzést megelőző időszakra korábban alkalmazott) helyett ma már ezekben az esetekben egyszerűen piaci kamatot számít fel. A HVB Banknál nincs áthidaló jellegű jelzáloghitel. Egyedül a szakaszosan folyósított támogatott hitelek - ilyen az építési hitel - minősülnek kivételnek, ahol is a folyósítás időszakában a HVB piaci kamatot számít fel.

A hitelek átadása - és így a támogatáshoz való hozzájutás - ezen esetekben csak a teljes hitelösszeg folyósítása után lehetséges a HVB Jelzálogbank számára. Ez az időszak legfeljebb 18 hónap lehet. A HVB a forrásoldali támogatású hiteleknél a folyósítástól a kedvezményes kamattal számol. A jelzálogbankoknál nincs áthidaló kölcsön, mivel a vonatkozó rendelet a hitelfolyósítást számukra csak abban az esetben engedi meg, ha a határozatos jelzálogjog-bejegyzés már megtörtént, de itt nem olyan sok a nyolcnapos várakozási idő.