Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Újra nő a lakáshitelek száma

2004.03.01. 08:47
A kamatemelések ellenére februárban növekedésnek indult a támogatott lakáshitelek iránti igény; szakértők szerint ha felére esik idén a kereslet, az már jó eredmény.
Januárhoz képest februárban újra növekedésnek indult a befogadott lakáshitel-kérelmek száma, annak ellenére, hogy a kamatok tovább emelkedtek - derült ki a Napi Gazdaság kérdései nyomán. Hegedűs Éva, az OTP Bank ügyvezető igazgatója elmondta, ismét emelkedés tapasztalható, a hónap során befogadott hiteligény összege már néhány milliárd forintra tehető. A Földhitel- és Jelzálogbanknál (FHB) - a saját fiókok és a partnerek egy részének jelzései alapján - ugyanez több száz millió forint nagyságrendű volt.

A idei számok ugyan mindkét banknál elmaradnak a tavaly februári adatoktól - akkor az FHB 3,8 milliárd forint fölötti új hitelkérelem-befogadást regisztrált -, de tavaly decemberben, a lakástámogatási rendelet módosítása miatt sokan előrehozták a hitelfelvételüket, így várható volt, hogy az év első két hónapjában alig lesz hiteligénylés. A adatok így csak ezt figyelembe véve értékelhetők.

Az első valamire való adat arról, hogy a hitelfelvételi kedv mennyire hűlt le a kormányzat szándéka szerint, még márciusban sem érezhető majd igazán az előrehozott kereslet áthúzódó hatása miatt, ám áprilisban már valóban az akkori kamatkondíciók befolyásolják a hitelkeresletet - vélik bankárok. Megállapítható, hogy ha a kereslet tartósan a harmadára esik, az már a komoly visszaesést jelenthet erre az évre, ám ha a tavalyi hitelbefogadás felét éri el az igénylés, az már korántsem jelent akkora problémát.

A 2003 elején - évente változó kamatozással - felvett használt lakásra szóló lakáskölcsönök kamatait az OTP Bank január 15-én átárazta, s ez a 10 százalékos terhet jelentő kondíció érvényes március folyamán is. Ez jó hír azon OTP-ügyfeleknek, akiknek ezután árazódik át a hitele. A bankban jelentős az éves kamatperiódusra felvett kölcsönök aránya, az állomány 20 százalékát teszi ki. Az FHB ellenben februárban még nem emelte meg ezen termékei kamatát, ám akiknek márciusban árazódnak át a hitelei, azoknak kellemetlen meglepetést jelenthet, hogy 6,75 százalékról, ugyancsak kezelési költséggel együtt, 11 százalékra ugrik a hitel terhe. Elképzelhető, hogy ez az átárazódási kamatszint néhány hónapig is fennmaradhat. Igaz, az FHB állományában az éves kamatperiódust választók csak mintegy 10 százalékot tesznek ki.