Gusztáv
-4 °C
1 °C

Sokan kivárnak a lakásvásárlással

2004.03.12. 08:24
Kapcsolódó cikkek (1)
Sokan a kamatok változása miatt várnak ki, illetve április elsejével megnő a szocpol (vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás), a két gyerek után igénybe vehető jelenlegi 1,6 millióról 2 millió forintra.
A Postabank és az Erste Bank tavaly év végén már 115 milliárd forint támogatott lakáshitel-állománnyal rendelkezett, amit a két bank közel fele-fele arányban hozott a házasságba. Ez február 28-án már 120 milliárdra rúgott. A két hitelintézet így a tavaly év elején még csak 5,3 százalékos piaci részesedését mára 7,43 százalékra emelte. A két bank a decemberi rohamban 10 milliárd forint értékben fogadott be új hitelkérelmet, míg az előrehozott kereslet miatt a januári és a februári befogadás összesen csak mintegy 2 milliárd forint volt.

Pangás

Jelenleg a piac több okból is pang: sokan a kamatok változása miatt várnak ki, illetve április elsejével megnő a szocpol (vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás), a két gyerek után igénybe vehető jelenlegi 1,6 millióról 2 millió forintra. Emelni kellene a használt lakásra felvehető, állami kamattámogatású hitel maximális összegét - fejtette ki álláspontját a kérdésben Szép Péter, az Erste Bank igazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján.

A bankár szerint a hitelösszeget a jelenlegi 5 millióról 7,5 millió forintra kellene emelni, az elavult lakásállomány feljavítása okán pedig a támogatott hitelek korszerűsítési és bővítési kategóriájának kiszélesítését tartaná fontosnak. Chornitzer Péter termékfejlesztésért felelős igazgató szerint a svájci frank alapú lakáshitelben az eddigi adatok alapján nem túl nagy az árfolyamkockázat. Ha a svájci fizetőeszköz például harmadával erősödne a forinthoz képest, csak akkor érné el ennek a hitelnek a törlesztőrészlete a jelenlegi állami kamattámogatású használt lakások utánit.

Euróalapú lakáshitelt már másfél hónapja értékesítenek, s mindkét devizanemben legfeljebb 15 millió forint vehető fel, a hitel évente változó kamatozású. A devizás lakáshitelnél a futamidő alatt az ügyfél egyszer választhat, hogy áttér-e forintalapú, piaci kamatozású hitelre. Az új terméket önállóan, de az állami támogatásúak kisegítéseként is kínálják. Az euróalapú lakáshitelekhez nem jár az állami kamattámogatású hitelek esetében igénybe vehető adókedvezmény az éves törlesztőrészlet után, de a törlesztés annyival kisebb, hogy az még mindig bőven az euróhiteleknek kedvez - fejtette ki kérdésünkre Chornitzer.