Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Megint kelendőek a kislakások

2004.04.29. 07:55
Visszatértek a vevők a lakáspiacra. Az érdeklődés újraéledése azokat a cégeket igazolja, amelyek a január-februári megtorpanás idején is változatlan intenzitással folytatták a projekteket, bízva a kereslet újraéledésében. Az agglomerációban a fővárostól délnyugatra és délkeletre lévő településeken élénkült meg az építési telkek kereslete.
A lakástámogatási rendszer decemberi módosítása óta a napokban lezajlott debreceni lakásvásár jelentette az első igazi megméretést az építők számára. Az eredmények a kiállítók legmerészebb álmait is túllépték, ilyen felfokozott keresletre senki sem számított. A téli hónapok alatti visszaesés kevésbé érintette a fővárosban aktív Angyalföldi Lakásépítő Rt.-t, az azóta beindult forgalom azonban majdnem túlszárnyalta a tavalyi számokat is - mondta a Világazdaságnak Illy Péter vezérigazgató.

A városközponthoz közeli, jó közlekedésnél lévő, középkategóriájú, egy-, másfél, egy plusz két és fél szobás szobás lakások iránt főleg az első lakást vásárlók érdeklődnek. A 7-10 százalékos áremelkedés és a kamatkondíciók változásának hatására az arányok az egyszobás, illetve a kisebb, 43 négyzetméter alapterületű másfél szobás irányába tolódtak. Szerinte az elmúlt négy év alatt, főleg a finanszírozás javulásának eredményeként, lassan növekedett a keresett lakások alapterülete, ez a trend azonban most újra visszafordult.

Az új lakás a sláger

Főleg másfél szobás, 12 millió alatti lakások iránti keresletet regisztrált a vásáron és azon kívül is a Quadrat Kft., ugyanakkor az eddigiektől eltérően beesik egy-egy nagyobb, 100 négyzetméteres otthont kereső, komoly érdeklődő is - tudta meg a nalpilap Varjasné Székely Éva ügyvezető igazgatótól. A kínálat piacképességét most már az adott lakás műszaki és minőségi paraméterei, alaprajza, fekvése, tájolása, megközelíthetősége, a fejlesztő imázsa mellett az értékesítés komplexitása, a kínált hitelkonstrukciók is befolyásolják.

Továbbra is az új lakás a sláger - véli Tar Angelika, az Otthon Centrum szakértője. Mivel a finanszírozási lehetőségek az új lakás vásárlását részesítik előnyben, sokan kényszerből, ezt választják, noha a használt piacon az igényeiknek megfelelőbb lakást találnának. A használt lakásokkal is foglalkozó Otthon Centrumnál is döntően az új, 8-15 millió forint közötti, 30-50 négyzetméter alapterületű lakásokat keresték, elhelyezkedéstől szinte függetlenül.

Molnár Tibor, az FM Bázis Kft ügyvezető igazgatója szerint meglepő módon a fővárostól délnyugatra eső régióban a telek mellett a társasházi lakások iránti kereslet is erosödött az utóbbi időben, ugyanakkor a még megfizethető budai és az azzal szinte egybeépült budaörsi, törökbálinti telekkínálat lényeges szűkülése továbbtereli a vevőket a még elérhető áru, de könnyen megközelíthető települések irányába.