Gerzson
-3 °C
3 °C

A piac 2010-es eurót vár

2004.05.13. 07:47
A kormány várhatóan 2010-et jelöli meg az euróbevezetés dátumának - vélik szinte egyöntetűen a NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők.
A piac várakozásai szerint a kormányzat 2010 mellett dönt az euró bevezetésével kapcsolatban - vélik a piaci elemzők. A pénzügyminiszter ma délben ismerteti a következő négy évre szóló konvergenciaprogamot, és bejelenti a kormány döntését az euródátumról. A program időtartama is arra enged következtetni, hogy a kormány 2010-et jelöli meg.

Puhán fogalmaz

Az államháztartás GDP-hez viszonyított hiányának évenkénti 0,5 százalékos mérséklésének bejelentése szintén ezt az időpontot valószínűsíti - mondta Nyeste Orsolya, a Postabank szakértője. Több szempontból is valószínűbb e dátum megjelölése, mint 2009-é, mivel egy évvel több idő alatt kényelmesebben lehet elérni a feltételeket. Valószínűleg ugyanis a legnagyobb nehézségeket az államháztartási hiány okozza. Ráadásul a korábbi csatlakozás esetén a 2006-os választási kampányra esne az áht-deficit csökkentése, 2008 viszont a választási ciklus közepére esik.

A politikai determináció mellett az is 2010 mellett szól, hogy így kisebb növekedési áldozatokat kell elviselni - véli Dzsubák Attila, az MKB makroelemzője. Néhányan különvéleményt fogalmaztak meg: lehetséges, hogy a kormány nem jelöl meg konkrét céldátumot, hanem "puhán" fogalmaz és azt mondja, hogy inkább 2010, de ha "ügyesek vagyunk, meg minden összevág", 2009 is lehet.

Felbukkant 2008 is mint elméletileg lehetséges dátum, ám ennek rendkívül kicsi a valószínűsége. A maastrichti öt kritériumot ugyanis szinte bármikor elő lehet állítani, ám a nominális konvergencia komoly növekedési rizikót hordoz magában. Ellenkező irányba is kilengett az inga: felvetődött 2011-2012 is, ám ez komoly bizalmi válság veszélyével járna, a piac ugyanis 2010-et árazott be.