Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Plazmatévé a lakásvásárlóknak

2004.07.13. 08:12
A pangó hazai lakáspiacon egyre nehezebb a tervezett idő alatt értékesíteni az otthonokat. A fejlesztők kénytelenek elnyújtani az eladási szakaszt vagy egyedi kedvezményeket alkalmazni.
Egy londoni ingatlanfejlesztő és -közvetítő cég a minap plazmatévéket és luxusbútort is felajánlott azoknak az érdeklődőknek, akik a felkapott Docklands negyedben néztek lakás után. Az akcióra azért volt szükség, mert jelentősen visszaesett az értékesítés, az árcsökkentésre pedig gondolni sem akart a társaság.

Magyarországon még nem divat a csalinak használt luxusajándék, az viszont egyre több beruházásnál gyakorlat, hogy csökkentik a kezdő részlet öszszegét, illetve eggyel több szakaszra bontják a fizetést úgy, hogy a legnagyobb hányadot a használatbavételi engedély kézhezvétele után kell kifizetni. Előfordul, hogy olcsóbban lehet megvenni a garázst, esetleg a közös költséget állják a vevő helyett egy meghatározott ideig. Csak egyet nem tesznek meg: nem mennek lejjebb a lakás árával, akárcsak Londonban.

Kurzusváltás

Molnár Ferenc, a Raiffeisen Ingatlan Rt. üzletág-igazgatója úgy látja, a hazai, főleg a budapesti prémium lakáspiacon kurzusváltás következik be ezekben a hónapokban. Ma már sokkal fontosabb, hogy legyenek megkülönböztető jegyek. A szakemberek szerint a megkülönböztető jegyek egyelőre csak a jelzőkre korlátozódnak: csendes, családias, jó levegőjű, polgári. A szolgáltatások köre nagyjából megegyezik, hiszen a legtöbb lakóparknál van portaszolgálat, kábeltévé, belső udvar, mélygarázs, biztonsági szolgálat.

Eddig az történt, hogy a kisebb és közepes magyar fejlesztő cégek sikerrel fölépítették a 6-50 lakásos lakótömbjeiket a kiemelt budai körzetekben, s most válaszút elé kerültek: vagy nagyokká válnak, annak minden vonzatával, vagy kivonulnak a telített piacról.

Most eljött a nagy, tőkeerős ingatlanfejlesztők korszaka, amelyeknek van annyi pénzük, hogy egymaguk megvegyék a hihetetlenül megdrágult telkeket, s azon kialakítsák az exkluzív lakásokat. A Raiffeisen Ingatlan Rt. részben ezt az utat választja, de a Gergely utcai projektre utalva hozzáfűzte: az is járható út, ha az adott önkormányzattal közösen fejlesztenek.

Kis lakásokat keresnek

Az Otthon Centrum értékesítési tapasztalatai alapján, új lakásokat vizsgálva, lakástípust tekintve, egyre kevésbé különül el a budai és a pesti oldal iránti kereslet. A Duna mindkét felén a 41-60 négyzetméter közötti lakásokat keresik leginkább, majd pedig a 40 négyzetméter alatti garzonokat. A méret helyett továbbra is a szobaszám a meghatározó. Ez adódik egyrészt a funkcionalitásból, másrészt a hitelfelvételi megkötésekből (méltányolható lakásigény). Ennek megfelelően, a másfél-, két- és egy + 2 félszobás lakások a legkelendőbbek, ugyanakkor sokan még mindig csak a garzont engedhetik meg maguknak.

Csekély változás tapasztalható a potenciális vásárlók preferencialistájában. Míg Budán a közlekedési szempontok egyre fontosabbak, Pesten a környezet minősége lett meghatározóbb tényező az egy évvel korábbi felméréshez képest. A vásárlók árérzékenységét mutatja azonban, hogy még mindig ez a döntő fontosságú, s ebben nem is várható hosszabb távon sem változás.

A telekáfa ez év januári bevezetése után a fejlesztők átlagosan 7-8 százalékkal emelték meg az új projektek árait, attól függően, mennyire voltak értékesítési kényszerben az év első két hónapjában. A tavasszal szokásos néhány százalékos áremelést viszont a fejlesztők most nem szívesen kockáztatják. Örülnek annak, hogy az év eleji pangás után áprilisra normalizálódott a forgalom a piacon. Szeptemberben azonban - a nyári uborkaszezont követve - újabb 2-4 százalékos emelésre lehet számítani.