Gusztáv
3 °C
7 °C

Plazmatévé a lakásvásárlóknak

2004.07.13. 08:12
A pangó hazai lakáspiacon egyre nehezebb a tervezett idő alatt értékesíteni az otthonokat. A fejlesztők kénytelenek elnyújtani az eladási szakaszt vagy egyedi kedvezményeket alkalmazni.
Egy londoni ingatlanfejlesztő és -közvetítő cég a minap plazmatévéket és luxusbútort is felajánlott azoknak az érdeklődőknek, akik a felkapott Docklands negyedben néztek lakás után. Az akcióra azért volt szükség, mert jelentősen visszaesett az értékesítés, az árcsökkentésre pedig gondolni sem akart a társaság.

Magyarországon még nem divat a csalinak használt luxusajándék, az viszont egyre több beruházásnál gyakorlat, hogy csökkentik a kezdő részlet öszszegét, illetve eggyel több szakaszra bontják a fizetést úgy, hogy a legnagyobb hányadot a használatbavételi engedély kézhezvétele után kell kifizetni. Előfordul, hogy olcsóbban lehet megvenni a garázst, esetleg a közös költséget állják a vevő helyett egy meghatározott ideig. Csak egyet nem tesznek meg: nem mennek lejjebb a lakás árával, akárcsak Londonban.

Kurzusváltás

Molnár Ferenc, a Raiffeisen Ingatlan Rt. üzletág-igazgatója úgy látja, a hazai, főleg a budapesti prémium lakáspiacon kurzusváltás következik be ezekben a hónapokban. Ma már sokkal fontosabb, hogy legyenek megkülönböztető jegyek. A szakemberek szerint a megkülönböztető jegyek egyelőre csak a jelzőkre korlátozódnak: csendes, családias, jó levegőjű, polgári. A szolgáltatások köre nagyjából megegyezik, hiszen a legtöbb lakóparknál van portaszolgálat, kábeltévé, belső udvar, mélygarázs, biztonsági szolgálat.

Eddig az történt, hogy a kisebb és közepes magyar fejlesztő cégek sikerrel fölépítették a 6-50 lakásos lakótömbjeiket a kiemelt budai körzetekben, s most válaszút elé kerültek: vagy nagyokká válnak, annak minden vonzatával, vagy kivonulnak a telített piacról.

Most eljött a nagy, tőkeerős ingatlanfejlesztők korszaka, amelyeknek van annyi pénzük, hogy egymaguk megvegyék a hihetetlenül megdrágult telkeket, s azon kialakítsák az exkluzív lakásokat. A Raiffeisen Ingatlan Rt. részben ezt az utat választja, de a Gergely utcai projektre utalva hozzáfűzte: az is járható út, ha az adott önkormányzattal közösen fejlesztenek.

Kis lakásokat keresnek

Az Otthon Centrum értékesítési tapasztalatai alapján, új lakásokat vizsgálva, lakástípust tekintve, egyre kevésbé különül el a budai és a pesti oldal iránti kereslet. A Duna mindkét felén a 41-60 négyzetméter közötti lakásokat keresik leginkább, majd pedig a 40 négyzetméter alatti garzonokat. A méret helyett továbbra is a szobaszám a meghatározó. Ez adódik egyrészt a funkcionalitásból, másrészt a hitelfelvételi megkötésekből (méltányolható lakásigény). Ennek megfelelően, a másfél-, két- és egy + 2 félszobás lakások a legkelendőbbek, ugyanakkor sokan még mindig csak a garzont engedhetik meg maguknak.

Csekély változás tapasztalható a potenciális vásárlók preferencialistájában. Míg Budán a közlekedési szempontok egyre fontosabbak, Pesten a környezet minősége lett meghatározóbb tényező az egy évvel korábbi felméréshez képest. A vásárlók árérzékenységét mutatja azonban, hogy még mindig ez a döntő fontosságú, s ebben nem is várható hosszabb távon sem változás.

A telekáfa ez év januári bevezetése után a fejlesztők átlagosan 7-8 százalékkal emelték meg az új projektek árait, attól függően, mennyire voltak értékesítési kényszerben az év első két hónapjában. A tavasszal szokásos néhány százalékos áremelést viszont a fejlesztők most nem szívesen kockáztatják. Örülnek annak, hogy az év eleji pangás után áprilisra normalizálódott a forgalom a piacon. Szeptemberben azonban - a nyári uborkaszezont követve - újabb 2-4 százalékos emelésre lehet számítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!