Szilárda
0 °C
6 °C

Kisebb kereslet, drágább lakások

2004.11.30. 16:48
Csökkent az új lakások iránti kereslet, és a használt lakásokat is nehezebben adják el - derül ki az Ecostat elemzéséből. A fővárosban 250-300 ezer forint/négyzetméter ár az alsó határ új lakásoknál.
A múlt évi költségvetés hiányának csökkentésére hozott intézkedések a lakáshitelezési rendszert is érintették. A befektetői aggodalmak igazolódtak, csökkent az új lakások iránti kereslet és jelentkeznek a használt lakások értékesítési nehézségei is - derül ki az Ecostat elemzéséből.

Az új építésű lakások négyzetméter árai mérséklődő ütemben nőnek, és fokozódik az új építésű lakások kínálata. Budapest minden kerületében és az ország jóformán minden nagyobb városában, településén gomba módra szaporodnak az új építésű társasházak és lakóparkok, a luxus kivitelezésű rezidenciák.

Egyre drágább

A fővárosban 200 ezer forint/négyzetméter ár alatt nem lehet új építésű lakásokat venni, egyre inkább a 250-300 ezer forint/négyzetméter ár az alsó határ, s egyre több új lakás négyzetméterára lépi át a 400-500 ezer forintot. A hazai lakáspiac telítettsége fokozódik, az értékesítési idők egyre hosszabbak, mind az új építésű, mind a használt lakások körében

A közelmúltig a kereslet egy jól körülhatárolható és jelentős részesedést képviselő szegmense tízmillió forint körüli kislakásokra irányult, napjainkban e tendencia módosult. Az igények a korábbiaknál lényegesen szórtabbak, jobban alkalmazkodnak a családok valós igényeihez, a befektetési célú vásárlás fokozatosan visszaszorul, előtérbe került a lakásokban lakni kívánók kereslete.

Az Ecostat szerint a megszorító intézkedések következtében a használt lakások vásárlásához felvehető maximum ötmillió forint-hitel alacsony ahhoz, hogy a használtlakás-forgalmat ismét mozgásba hozza. A legmerészebbek devizaalapú hiteleket vesznek igénybe, amelynek a forint árfolyam-ingadozása miatt nagy a kockázata. Ennek ellenére e hitelforma igénybevétele rohamosan terjed.