Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

A lakáshitelek 5-6 százaléka bedőlhet

2005.03.17. 07:38
A jelenlegi egy százalék alatti vagy a körüli arányról 5-6 százalékra kúszhat fel azon lakáshitelek aránya, melyek felvevői nem tudják törleszteni a részleteket. Az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal alapot hozna létre, létrehoznának egy alapot, amely a tartozásukat fizetni nem tudók ingatlanjait megvásárolná.
A korábban felvett lakáskölcsönök 5-6 százaléka válhat rossz hitellé - mondta a Napi Gazdaságnak Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke a Megyei Jogú Városok Szövetségének ülése után. A Napi számításai szerint ez több tízezer hitelfelvevőt érintene, ami már rendszerszintű kockázatot hordoz.

A bankok jelenlegi lakáshitel-állományában a rossz hitelek aránya sok esetben 1 százalék alatt vagy annak közelében van, így a portfóliók ma rendkívül jók. Az 5-6 százalékos nemfizetési arány a hitelfelvevők fizetési hajlandósága és képessége miatt alakulhat így. Az OLÉH ezért egy olyan koncepción dolgozik, amely a hitelekbe beszorulókat kisegíti, ennek részeként létrehoznának egy alapot, amely a tartozásukat fizetni nem tudók ingatlanjait megvásárolná - tette hozzá Borsi.

Az alap az átvett lakásokat eladhatja vagy bérbe adja majd, illetve rendelkezhet akár jövedelemszerzés céljából vásárolt irodaházakkal is. Az alap forrásait vállalkozói alapon gyűjtenék, lehetséges, hogy ennek működtetését egy állami bankra bíznák. A rendszer májusra készülhet el, s ősszel már el is indulhat. Ezt a hitelezők fölé tartott védőernyőt, ami egy kockázatkezelési megoldás, kiegészítenek azzal, hogy a lakásukat feladni kényszerülőknek bérlakást kínálnának fel. Ezek építését az OLÉH hitelkamat-támogatással segítené (egyébként jelenleg is van ilyen rendszer.)