Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Olcsóbbak lettek a hegyvidéki lakások

2005.06.10. 10:30
Országszerte hasonló tendenciák jellemzik az ingatlanpiacot: a támogatott hitelfelvételi lehetőségek átalakulásával minden régióban visszaeső kereslet, erősödő kínálati nyomás, kevesebb tranzakció figyelhető meg. Ingatlanpiaci áttekintésünkben ezúttal a Bükk és a Bakony lakásárait térképeztük fel, hiszen egyik terület sem túl távoli a fővárostól.
A Bükk környéki történő ingatlanfejlesztések elsődlegesen Egerre és szűk vonzáskörzetére irányulnak, mondta Zsutai Éva, az Agria-Invest értékesítő-értékbecslője. Leginkább a szélsőségek iránt érdeklődnek a potenciális vásárlók: a nagyon olcsó és a luxusingatlanok keresettek.

Használt lakásnál milliókat is alkudhatunk

A középkategóriás ingatlanok piacán stagnálás figyelhető meg. Használt lakások és családi házak négyzetméterenként 200 000 forintos, új építésű lakások 270-300 000 forintos áron kaphatóak. Nem ritka, hogy másfél-két éve árult ingatlanokra nem akad fizetőképes vevő, ha bármilyen ok miatt sürgős az üzlet létrejötte, az irányárból akár több millió forint lealkudása is elképzelhető.

Egerben szinte egyáltalán nincsenek új parcellázások, így telkek elsősorban a környező településeken vehetők, négyzetméterenként 2000-5000 forintért. Felsőtárkány környékén, Egertől mindössze öt-hat km-re telkek 10 000 forintos négyzetméterenkénti ártól kaphatóak. A városból történő kiköltözés folyamata új jelenség, amely kimondottan a megyeszékhely szűk vonzáskörzetére jellemző. Szilvásvárad térségének idegenforgalmi adottságait számos épülő panzió próbálja kiaknázni, a kiköltözés lehetősége azonban a rosszabb közlekedési viszonyok miatt kevésbé vonzó.

Nem kelendő a hétvégi ház

Nem igazán keresettek a hegyvidéki nyaralók, a kimondottan hétvégi házaknak, nyaralóknak tekinthető ingatlanok típusa és ára egyaránt változó. Fából készült, állandó jelleggel nem lakható kisebb házak és nem túl nagy telkek már ötmillió forint körüli áron vásárolhatóak Eger külterületén. Elsődlegesen az állandó törődés és karbantartás költsége lehet riasztó a potenciális érdeklődők számára, a nyaralni vágyók pedig inkább nagyobb, színvonalasabb apartmanházak bérlése iránt érdeklődnek.

A Bakonyban a németek is eladnak

A Bakony sváb gyökerű vidék, öt évvel ezelőtt a kevésbé jómódú német állampolgárok még előszeretettel vásároltak falusi házakat. Mára azonban már éppen ellenkező irányú folyamatok figyelhetőek meg: a befektetési céllal vásárló, rendszeres és tartós magyarországi tartózkodásra nem képes külföldiek a házak magas fenntartási költségei miatt inkább az eladás mellett döntenek, hívja fel a figyelmet egy érdekességre dr. Tóth István zirci ügyvéd.

A városban Veszprém, Székesfehérvár és Győr viszonylagos közelsége kedvező közlekedési feltételeket teremt. Így a kötetlen, munkahelyre történő mindennapi bejárást nem igénylő foglalkozást űzők közül többen választották a fővárosból kitelepülve a környéket.

Családi ház manzárddal 13-15 millióért

A rendszerváltás után 400 önkormányzati lakást alakítottak át társasházzá. A garzonlakásokért 5.5-6 millió forintos árat kérnek, háromszintes, beépíthető padlástérrel rendelkező, 150 nm-es, erdőhöz közel eső lakótelepi sorházak 15 milliós áron vásárolhatóak. Kockajellegű, 30 éves családi házakat, 1000 négyzetméteres telekkel szintén 13-15 millióért. A vásárlók alkupozíciója kedvezőnek nevezhető: társasházi lakások esetében sem ritka 10-15 százalékos engedmény a meghirdetett irányárhoz képest.

Parasztházak három és félmillióért

A környező kisebb településeken kétszobás, erősen renoválásra szoruló, nagyjából 2000 négyzetméteres telekkel rendelkező falusi parasztházak 3,5 millió forinttól kezdődnek. Jellemzően fiatal párok, szocpol támogatással vásárolnak ilyen ingatlant, amit idővel rendbe hoznak, felújítanak.

Kimondottan hétvégi házak iránt nem igazán nagy a kereslet. Felújított, szűken kétszobás nyaralóház, közepes vagy kis telekkel már ötmillió forintos áron kapható, ez az ár azonban a hazai átlagvásárló számára túl magas.