Jönnek a diszkontált lakásárak?

2006.06.14. 08:23
A fejlesztõk még keresik a megszorítások ellentételezésének módjait. Van olyan vélemény, amely szerint nemsokára a tervasztalról történõ vásárláskor 20-30 százalékkal olcsóbban lehet majd hozzájutni a lakáshoz.

Nem könnyíti meg a kormány a lakáspiacon érintett ingatlanfejlesztõk helyzetét. A napokban vázolt szigorítások - noha még nem véglegesek és nem elfogadottak, bizonyosan a kereslet átrendezõdéséhez - egyes szakértõk szerint visszaeséséhez - vezethetnek.

Lehetnek olyan fejlesztõk, akik - akárcsak a telekáfa bevezetése elõtt - elõre hozott vásárlásra ösztönzõ kampányt indítanak. Azokra számítanak, akik szeretnék kihasználni, hogy még az idén felvehetik a támogatott hitelt. Mások azt mondják, hogy most jön el az igazi verseny ideje, amelyben mind a pénzük után futó bankok, mind a fejlesztõk új pénzügyi és marketingtechnikákat kénytelenek bevetni a túlkínálatosnak tûnõ piacon.

Borics Zoltán, a több mint ezerlakásos portfóliójú, közvetítõként is mûködõ Mareco Rt. vezérigazgatója szerint a mostaninál sokkal általánosabb lehet az, hogy a teljes összeg 85-90 százalékát csak a lakás átadásakor kell kifizetni. Ez még nem tipikus, mert a jó projekteknél most is viszonylag kényelmesen el lehet adni a lakásokat. Ezenkívül legalább három olyan új elem várható, amely nyugat-európai országokban vagy a tengerentúlon már évek óta bevetett eszköz.

Diszkontált lakásárak

Hamarosan jöhetnek a diszkontált lakásárak, ami azt jelenti, hogy a tervasztalról való vásárláskor ténylegesen nyomott áron (20-30 százalékkal olcsóbban) lehet hozzájutni a lakáshoz az elkészültekor érvényes árhoz képest. Könnyen elképzelhetõ, hogy nem kell kötelezõen megvenni a garázst, bérelni is lehet majd. Végül, de nem utolsósorban jöhet az úgynevezett fejlesztõi hitel; ez egy külön termék külön feltételrendszerrel, s ennek mértékével csökkenthetõ lesz a fejlesztõ által fölvett projekthitel.

Még nem szalad elõre ennyire a több ezer otthon építésében érdekelt Autóker Holding. A cég értékesítési igazgatója, Aradi Ferenc a kereslet visszaesésével kapcsolatban így fogalmazott: az Autóker továbbra is fejleszt és stabilnak érzi a piacot, és most is érvényesnek tartja azt a megállapítást, miszerint a jó helyre, jól kitalált és jól kivitelezett ingatlanokra lesz kereslet. Továbbra is erõsnek ítéli a belvárosi piacot, és a VII. kerületben új, 300 lakásos fejlesztést tervez a közeljövõben. A támogatott hitelek kivonásától azért nem tart, mert ez eddig sem volt meghatározó a cégnél, ráadásul vannak eleve drágább kategóriájú lakásaik is, amelyekre nem igényelhetõ a támogatás.

Még bármi lehet

Többen kifejtették: nagyon sok függ attól, végül milyen intézkedések születnek. A Futureal csoportnál egyebek mellett azt emelték ki, hogy még sok a bizonytalanság. Nem világos például, hogy a sok devizaalapú hitelt mennyire befolyásolja a forint árfolyamának jelentõs ingadozása. Azt sem tudni - mondták a cégcsoportnál -, hol húzzák meg a határt az ingatlanadónál. Ha túl alacsonyan, akkor az visszafoghatja a kereslet egy részét. Hozzáfûzték azonban, hogy az egyensúly felé viheti a piacot az, ha a bankok most már sokkal többféle, valóban egymással versenyzõ termékkel jelennek meg és jobban kihasználják a lízingben rejlõ lehetõségeket.

Borics Zoltán azzal egészítette ki mindezt, hogy szerinte fölértékelõdhet a most még megszerezhetõ, támogatott lakáshitel. Illy Péter, a fõvárosi - különösen a XIII. kerületi - piacon meghatározó szereplõnek számító AL Holding vezérigazgatója az általános kereslet csökkenését vetítette elõre a Portfólió.hu-nak nyilatkozva. Szerinte a lakásvásárlók eddig sem a kedvezmények miatt döntöttek lakáskölcsön felvétele mellett, marginális hatást azonban ebben az esetben sem lehet kizárni.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön