Vazul
10 °C
25 °C

Leváltott lakáskoncepció

2004.05.28. 08:17
Úgy tűnik, sokadik nekifutás után sem kap egyelőre zöld utat a nemzeti lakáskoncepció. Emellé - párhuzamosan - mára elkészült egy újabb, a korábbinál szerényebb változat. Ezt a belügyminiszter a jövő héten terjeszti a kormány elé.
Mára fikcióvá vált a tizenöt évre szóló lakáskoncepció, mivel a gazdasági kabinet többszöri nekifutásra is visszadobta a beterjesztett anyagot. Nem is erőlteti tovább a téma felelőse, a Belügyminisztérium a dolgot, a jövő héten, a régivel párhuzamosan, egy szinte vadonatúj anyagot terjeszt a kormány elé. A mára elkészült tervezet nem hosszú távú célokat fogalmaz meg, hanem a közeljövő legszükségesebb tennivalóit sorolja fel, költségvetési források mellérendelése nélkül.

A bérlakásépítés továbbra is fontos

Továbbra is a fontos célok közé tartozik a bérlakáskérdés megoldása, az új lakások építése, a panelprogram végrehajtása, a városrehabilitáció, ám a kormánynak kell döntenie arról, mire mennyi forrás adható - mondta lapunknak Csider László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnökhelyettese. A bérlakásépítés kissé más hangsúlyt kapott, mint korábban, hiszen a nemrégiben még kulcsfontosságúnak tartott, a vállalkozók fantáziáját is igencsak megmozgató lakbér-támogatási rendszer - információink szerint - nem talált helyeslésre a Pénzügyminisztériumban, a tárca túlságosan drágállta a bevezetését. (Mint emlékezetes, az idei költségvetésben összesen egymilliárd forint forrást különítettek el erre a célra.)

Kedvetlen vállalkozók

Csider László szerint időközben a vállalkozók is veszítettek lelkesedésükből. Ennek oka, hogy a részletesebb számítások alapján egyre jobban kitolódott az eredetileg még másfél évtizedre taksált megtérülési idő. Az új elképzelések szerint inkább a magánkézben lévő üres lakások bérbe adását kellene szorgalmazni, melyekből csaknem 350 ezer van az országban. Az elnökhelyettes szerint a bérbeadást sújtó 20 százalékos forrásadó csökkentésével lehetne elsősorban ezeket a lakásokat mobilizálni, illetve a "fekete" bérbeadásokat "kifehéríteni". A helyi önkormányzatokat pedig az motiválná, ha az ily módon befolyó adóbevétel az ő kasszájukat gazdagítaná.

Várhatóan ugyancsak tárgyal a kormány az úgynevezett kanadai lakáshitelmodell bevezetésének lehetőségéről. Hogy ez járható út Magyarországon is, hamarosan kiderül. A kispénzűek, fiatalok lakásgondjai megoldását segítő rendszer lényege: állami garanciaalap létrehozásával minimálisra - akár 5 százalékosra - csökkentenék a hitelfelvevők önrészét.