Szilárda
0 °C
6 °C

Lakás helyett autópálya

2006.01.23. 08:28
2005 a rendszerváltás utáni második legnagyobb fellendülést hozta az építőipari ágazat számára, amelyet a felpörgő állami útépítések mellett az is segített, hogy a fővárosban minden ellenkező híresztelés dacára kitartott a lakáspiaci konjunktúra, írta a Világgazdaság.
Novemberben az építőipari termelés volumene (szezonálisan igazítva) 2,9 százalékkal haladta meg az előző havi szintet. Ez némi korrekciót jelent az októberi visszaesés után, és azt jelzi, hogy az ágazatban van még lendület. Ősz végén a növekedés húzóerejét az egyéb építmények adták, ebbe a kategóriába tartozik az autópálya-építés is.

Mérsékeltebb a bővülés az épületek körében, ám 2005 első tizenegy hónapjában még itt is két számjegyű teljesítményemelkedést jelez a Központi Statisztikai Hivatal. A számokat figyelve megállapítható, hogy az építőipart erős választási ciklikusság jellemzi. 2005 a rendszerváltás utáni második legnagyobb dinamikát hozta az ágazat számára, amelyet a felpörgő állami útépítések mellett az is segített, hogy a fővárosban minden ellenkező híresztelés dacára kitartott a lakáspiaci konjunktúra.

Az idei várható folyamatokkal kapcsolatban meglepő módon ellentmondásosak a kilátások. A választási év mindig a négyéves ciklusok legjobb eredményét szokta hozni, most viszont a rendelési mutatók nem jelzik ezt egyértelműen. November végén a teljes rendelésállomány 5 százalékkal alulmúlja az egy évvel korábbi szintet, érdekes módon nem az épületek, hanem az egyéb építmények körében maradtak el a nagy szerződéskötések.

Az alacsony számokban valamelyest a bázishatás is közrejátszhat, és az sem kizárt, hogy a szerződések jó részét 2006 elején kötik majd meg. Különösen igaz lehet ez az önkormányzatokra, amelyek négyévente igen jelentős megrendelésekkel látják el az ágazatot, ám tavaly év végén erősen fogott náluk a költségvetési fék.