Alig érdekel valakit a budapesti lakásbörze

2006.09.08. 17:35
Hol vannak az érdeklődők, és mi ez a halom papír a kezünkben? - ez volt az első gondolat, ami eszünkbe jutott, miután rövid bolyongás után megtaláltuk az első ingyenes lakásbörze helyszínét. Nyitáskor még nagyon kevesen voltak a kiállításon, a nagy tömeget szombatra várják a szervezők.

"Több mint százezer eladó ingatlan egy helyen, ingyenes belépés, gyermekmegőrző és ingyenes parkolás" - hirdeti a Lurdy Ház bejáratánál kapott szórólap az Ingatlan Horizont magazin által szervezett lakásbörzét. És valóban: öt lépést sem lehet úgy megtenni, hogy ne ajánljanak zöldövezeti, panorámás lakásokat, alacsony törlesztőrészleteket vagy éppen adósságrendező hitelt. A vigyázatlanabbak rövid fél óra alatt tucatnyi ingatlanközvetítő iroda adatbázisába iratkozhatnak fel - őket majd a következő hetekben keresik meg az ügynökök ajánlataikkal.


Tekintse meg képeinket!

Legalább ötven standon állították ki aktuális ajánlataikat a magyarországi ingatlanközvetítők. Talán a péntek délutáni időpontnak köszönhető, hogy nyitáskor alig lézengtek az érdeklődők, újságíróból és hostessből ekkor még több volt, mint potenciális lakásvásárlóból. (Az előbbi állítást azonban cáfolja, hogy a tavalyi lakáskiállításon már jó fél órával a szintén pénteki megnyitó előtt hatalmas volt a sor, a kiállítás helyszínén pedig szinte lehetetlenség volt nyugodtan körbenézni. Pedig akkor belépőjegyet is kellett fizetni.)

Az internet korában, amikor az összes ingatlanközvetítő ajánlata megtalálható az interneten, kik járnak lakáskiállításra? - tettük fel a kérdést. A legtöbben azt szeretik, ha egy helyen megtalálnak mindent, nem nekik kell megkeresni az irodákat. Sokan csak a szórólapokat jöttek begyűjteni, aztán otthon, nyugodt körülmények között átböngészi a kínálatot. Vannak, akik nem tudják, hogyan kezdjenek neki a lakáskeresésnek, és itt mindent megkapnak egy helyen: kínálatot, hitelajánlatokat, jogi tanácsokat.

Voltak azonban, akik konkrét elképzelésekkel érkeztek: zöldövezeti, harmadik-negyedik emeleti, új építésű lakást kerestek legfeljebb 15 millió forintig. Egy órával később ugyanez a család már alaprajzokkal megpakolva távozott a börzéről - ők talán megtalálták.


Klikk!

Lakásokat lefoglalni persze itt nem lehet, a kiállításon csak az ajánlatokat lehet átnézni - a konkrét foglaláshoz be kell menni az ingatlanközvetítők irodáihoz. A türelmetlenebbek azonban már a kiállításon megtudhatják, hitelképesek-e: az egyik hitelintézet azt vállalja, hogy két óra alatt elvégzi a hitelképességi vizsgálatot (persze a szüséges adatok megadása után).

Másfél óra után már valamivel nagyobb tömegen kellett áttörni, hogy kijuthassunk a kiállításról. Bár hivatalosan ezt nem ismernék el, a standosok több érdeklődőre számítottak már az első napon. Talán holnap.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön