Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az ingatlanlízing éve lehet az idei

2006.01.02. 08:09
A hazai lízingpiac öt százalék körüli bővülését várja az elmúlt évre Antall Pál, a Magyar Lízingszövetség elnöke, ez azt jelentené, hogy az ágazat immáron több mint 1100 milliárd forintos eszközkihelyezést mondhat magáénak. 2006 ugyanakkor az ingatlanlízing éve lehet, miután a piaci szereplők igyekeznek olyan szegmensek felé elmozdulni, amelyek jóval nagyobb növekedési potenciállal kecsegtetnek, mint az autófinanszírozás.
Az elmúlt év a hazai lízingpiac ötszázalékos bővülését hozhatja, ami ugyan lassulást jelent a 2004. év 11 százalékos emelkedéséhez képest, ám a legnagyobb szeletet kihasító autófinanszírozás alakulását nézve ez várható is volt. "Az első három negyedév a gépjárműüzletág stagnálását hozta, s nagyságrendi változással az év utolsó három hónapjában sem lehet számolni" - mutatott rá Antall Pál, a Magyar Lízingszövetség elnöke. A gép- és az ingatlanlízing ugyanakkor növekedett az év folyamán - az első kilenc hónap adatai 81, illetve 87 százalékos erősödésről tanúskodnak már -, s kedvező fejlemények jellemezték a tehergépjármű-üzletágat is, ahol a január-szeptember közötti időszak több mint 13 százalékos gyarapodásról tanúskodik.

Az autó idén sem lesz nyerő

Az autófinanszírozás 2005. évi stagnálását ráadásul 2006-ban is legfeljebb szerény erősödés követheti majd, miközben a piaci szereplőknek annak a következményeivel is meg kell birkózniuk, hogy az extrém finanszírozási feltételek irányában mozdultak el. A finanszírozók mind alacsonyabb kezdő befizetéssel, bizonyos konstrukciók esetén a nélkül is értékesítik termékeiket, nemritkán 120 hónapra vagy akár még ennél hosszabb időszakra, és ez nem csupán növeli a kockázatot, hanem az autófinanszírozáson elérhető marzsok is lemorzsolódtak.

A 2006-os év ennek tekintetében vízválasztónak ígérkezik Antall Pál véleménye szerint, hiszen kiderül: tudják-e tartani profitabilitásukat a lízingcégek, illetve milyen módon. "Fontos a józanság, főként, hogy hiú ábránd volna azt gondolni, hogy az autófinanszírozást elmúlt években jellemző dinamika folytatható lesz ez évben is - magyarázta az elnök. A társaságoknak tudatosan kell építeniük portfóliójukat, s meg kell szokniuk, hogy egyes hitelkérelmekre nemet is mondhatnak. Ezt fel kell vállalni, még akkor is, ha ez a forgalom visszaesésével jár együtt - mondta, majd hozzáfűzte: az értékvesztés kérdése mindenhol fontos, s nem biztos, hogy az a legügyesebb, aki a legdinamikusabban növekszik, hiszen a hitelbe adott pénzt vissza is kell hozni.

Van, ami még hozza a pénzt

A profitabilitás megtartásának érdekében új üzletágak kerülnek a lízingcégek látókörébe, s nem véletlen, hogy a géplízing részarányának növelése mellett az ingatlanfinanszírozás terén is megjelentek a társaságok. 2006 az ingatlanlízing éve lehet, ezt az is előrevetíti, hogy szinte az öszszes piaci szereplő fejleszt ezen a téren - fogalmazott Antall Pál. A lakásfinanszírozás húzóágazattá válhat, az áfatörvény kedvező változása ugyanis kedvezően hathat - pénzügyi lízing esetén a lízingbe adó az új lakásoknál is visszaigényelheti az áfát -, ráadásul az ügyfélnek korántsem kell annyi feltételnek megfelelni. Önerő ugyanis nem szükséges hozzá, mint ahogy igazolható jövedelem sem, s hosszú időt sem kell várni a hitelfolyósításra. A lakásvásárlást az jellemezheti majd, mint az autóvételt: mindenki "eggyel nagyobbat" szeretne majd venni - jegyezte meg Antall Pál. Az ingatlanlízing volumene a duplájára nőhet 2005-ben, s az üzletág részaránya véleménye szerint 2006-ban meghaladhatja az öt százalékot is. (Az európai lízingpiacból az ingatlan átlagosan nyolc százalékkal részesedik.) Az autófinanszírozás részaránya 2006-ban is 70 százalék alatt lehet a szövetség elnöke szerint, főként, hogy a gép-berendezés lízing terén is növekedésre számít. A hazai piac öszszességében 5-10 százalékkal bővülhet ez évben, és ez azt jelentené, hogy az 1200 milliárd forintos volument is meghaladhatja a finanszírozás nagysága.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!