Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Bankoljon otthonról olcsón!

2005.02.15. 11:00
A banki ügyfeleknek egyre jobban megéri elektronikus szolgáltatásokat igényelniük, a kényelmi szempontok mellett ugyanis azok ára is egyre kedvezőbb. Cikksorozatunk első részében a mikro- és kisvállalkozásoknak kínált csomagokat vizsgáltuk meg, ezúttal a lakossági csomagokat néztük át.
Magyarországon a 15 év felettiek mindössze kétharmada ügyfele valamely pénzintézetnek, ez sokkal kevesebb a nyugat-európai országokra jellemzőnél. Bankszámlával a magyar felnőtteknek alig több mint fele rendelkezik, ez a régiós rangsorban az ötödik helyet jelenti. Az internet terjedésével az ügyfelek egyre nagyobb része igényel elektronikus szolgáltatásokat.

Az emberek túlnyomó többségének bankszámlára utalják a fizetését, ezért nem mindegy, mennyit kell fizetnie a számla fenntartására, mennyibe kerül pénzt felvenni, illetve mennyiért lehet közüzemi díjakat utalni. Az Index a különböző lakossági folyószámlákat hasonlítja össze, elsősorban azokra a csomagokra koncentrálva, ahol elektronikus ügyintézésre is lehetőség van. (Az összeállításban azok a bankok szerepelnek, melyek reagáltak a megkeresésünkre.)

Átutalás

A bankok többsége külön csomagokat alakít ki azoknak, akik kerülnék a sorban állást, és inkább otthonról szeretnék intézni banki utalásaikat. Ezeknél a számláknál kedvezőbb az elektronikus átutalási megbízás díja, sőt, sok esetben díjmentesen lehet utalni. Papíralapú megbízásoknál az utalás díja több száz forintra rúghat.

Bank Számlacsomag neve Számlanyitás díja Számlavezetés díja Elektronikus átutalás Papíralapú átutalás
Citibank CitiControl díjmentes 300 Ft 0,06% min. 50 Ft max. 1200 Ft 0,3% min. 500 Ft, max 9000 Ft
CIB Bank CIB Online Számlacsomag díjmentes 99 vagy 499 Ft ingyenes 0,2% + 100 Ft min. 300 Ft max. 4500 Ft
ELLA Ella Bank Magánszámla 6 800 Ft ingyenes ingyenes nincs mód erre
Erste Bank Lakossági Elektronikus csomag díjmentes 99 Ft 40 Ft bankon belül: 0,20 %, min. 300 Ft max. 1500 Ft, bankon kívül: 0,25 %, min. 400 Ft max. 5000 Ft
HVB Bank E-csomag díjmentes 399 Ft ingyenes bankon belül: 0,085% min 150Ft, bankon kívül: 0,115% min 150 Ft
Inter-Európa Bank Mentor bankszámla díjmentes 370 Ft 50 Ft 0,075%, min. 75 Ft, max 1500 Ft/tétel
K&H Bank K&H elektronikus számlacsomag díjmentes 390 Ft 10 Ft 0,2% + 120Ft max. 4000Ft
MKB MKB Komfort díjmentes díjmentes 40 Ft 0,165% min. 220 max. 5500Ft
OTP Bank Lakossági Elektronikus Számlacsomag díjmentes 1 200 Ft ingyenes bankon belül: 0,2% min.120Ft, bankon kívül 0,2% min. 220 Ft
Raiffeisen Bank Lendület Számlacsomag díjmentes 550 Ft ingyenes 0,2% min. 150Ft max. 3000Ft

Természetesen rendszeres utalásokra is lehet megbízást adni, ami megkönnyíti a közüzemi díjak kiegyenlítését. Olyan pénzintézet is akad, mely feltételekhez köti az ingyenességet. A Citibanknál például ha a számlák havi átlagegyenlege eléri vagy meghaladja az 1,5 millió forintot, akkor az adott hónapban elengedik a számlavezetési díjat, a következő hónapban pedig hat ingyenes készpénzfelvétel, ingyenes internetes átutalás jár.

Az interneten

Az internetes ügyintézést a pénzintézetek különböző módon próbálják megoldani. A legtöbb esetben nincs szükség külön programra, a világ minden pontjáról elérhető a bank honlapja, csupán internetes kapcsolattal rendelkező számítógép kell hozzá. A CIB Banknál, a HVB Banknál, Raiffeisennél, Inter-Európa Banknál, OTP Banknál nem kell szoftvert telepíteni, díjmentes a szolgáltatás.

Bank Rendszeres átutalási megbízás Készpénzfelvét pénztárban Készpénzfelvétel saját ATM-ben Készpénzfelvétel idegen ATM-ben Ingyenes készpénz- felvételek száma
Citibank 50 Ft 0,35% min. 500 Ft 350 Ft 350 Ft első három
CIB Bank ingyenes 0,2% min. 400 Ft max 4500 Ft 100 Ft 250 Ft egyszer
ELLA ingyenes 360 Ft 189 Ft 260 Ft nincs
HVB Bank ingyenes 0,2% min. 250 Ft 40 Ft 170-270 Ft első négy
Inter-Európa Bank 33 Ft 0,15%, min. 200 Ft 50 Ft 300 Ft első kettő
K&H Bank bankon kívülre: 50 Ft 0,3% + 200Ft max. 5000Ft 0,2% + 50Ft max. 5000Ft 400 Ft első kettő
MKB 50 Ft 0,15% min. 200 Ft 60 Ft 300 Ft nincs
OTP Bank ingyenes 0,45% min. 200 Ft 0,35% + 35Ft 500 Ft első négy
Raiffeisen Bank ingyenes 0,2% min. 150 Ft max. 5000 Ft 50 Ft 150-250 Ft első kettő

Az ELLA Banknál fel kell telepíteni az iBanq nevű programot, ennek ára benne van a számlanyitási díjban. A K&H Banknál az e-bank szolgáltatás igénybevételéhez chipkártya-olvasó telepítése szükséges. A program és a chipkártya-olvasó ingyenes.

Bankkártyák

Az embereknek a bankkártya éves díja is jelentős költséget jelenthet. A bankok többsége azonban a számlacsomagokhoz ingyen adja az alapkártyákat. A CIB-nél a legolcsóbb kártya a VISA Electron éves díja ezer forint. Az ELLA ingyen adja az első két évben ugyanezt a kártyát, a megújítási díj pedig itt is ezer forint. A HVB Banknál a Violet Cirrus/Maestro a legolcsóbb kártya, ez az első évben díjmentes, majd ezer forint az éves díja. Az OTP Bank a számlacsomag részeként egy Maestro Elektronikus Bankkártyát ad ingyen. A K&H Banknál az elsőként megrendelt elektron típusú kártya ingyenes.

Az alapkártyák azonban csak olcsóságuk miatt keresettek, készpénzfelvételen és vásárláson kívül másra nem jók.

Vásárlás a weben

Rekordévet zárt a bankszektor
Hatalmas nyereséggel zárt a tavalyi évet a magyarországi bankok többsége. Az OTP profitja 68 százalékkal emelkedett, mérlegfőösszege 20 százalékkal nőtt, ezzel a tavalyi után, az idén ismét rekordot ért el. A Magyar Külkereskedelmi Bank 13,6 százalékos, a Raiffeisen 10 százalékos, az Inter-Európa Bank 18 százalékos növekedést ért el. A Napi Gazdaság szerint a banki adatokból pontosan kitűnik: tavaly a kamatokon híztak a bankok.

A webáruházak terjedésével azonban egyre többen szeretnének kártyával vásárolni. Erre a legegyszerűbb módszer a dombornyomásos bankkártya igénylése, ez azonban jóval drágább az alapkártyáknál. A bankok egy részénél csak így lehet interneten vásárolni, például a K&H Banknál, a Raiffeisen Banknál.

A HVB Banknál is dombornyomásos kártyával lehet interneten vásárolni, de a pénzintézetnél a kártya mögé egy ezekre a vásárlásokra fenntartott számlát lehet beállítani, melyre akkora összeget lehet átutalni, amekkora kell a vásárláshoz. Ezzel a módszerrel megelőzhetők az esetleges visszaélések a kártyaszámmal.

Sok banknál azonban nem kell dombornyomásos kártyát igényelni, máshogy is meg lehet oldani a netes vásárlást. Az OTP Bank webes vásárláshoz MasterCard típusú webkártyát ad az Elektronikus számlacsomagban, ehhez külön számlaszámot is adnak. Az Inter-Európa banknál az ügyfelek kérhetnek egyszer használatos, virtuális kártyaszámot. A számlacsomaghoz a CIB is díjmentesen ad Internetkártyát, mely hasonlóan működik, mint az OTP webkártyája. Az MKB-nál igényelhető internet kártya az internetes vásárláshoz.

Pénzfelvétel

Mivel az emberek többsége bankszámlára kapja a fizetését fontos, hogy a teljes összeghez hozzáférjen levonás nélkül. Ennek biztosítására a bankok különböző számú ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget ajánlanak ügyfeleiknek automatákból. Az OTP-nél és a HVB-nél négyszer, a Citibanknál háromszor lehet díjmentesen pénzt felvenni bankautomatákból. Ezen felül minden egyes pénzfelvételért fizetni kell: saját automatákban kevesebbet, idegen bankautomatáknál több száz forintot.

Extrák

A nagy verseny miatt a bankok különböző pluszszolgáltatásokkal igyekeznek az ügyfeleket magukhoz csábítani. Szinte valamennyi pénzintézetnél kérhető sms-értesítés kártyás vásárlásról, pénzfelvételről, ez általában pluszköltségekkel jár. Az OTP Banknál azonban a csomag díjában benne van a reggeli sms-értesítő a számlaegyenlegről, illetve a telefonos és a wapszolgáltatás is. A CIB Bank ezen kívül ingyenes balesetbiztosítást ajánl a MasterCard Goldhoz kártyához. Utas- és balesetbiztosítást ad a HVB Bank is a legolcsóbb Violet Cirrus/Maestro kivételével valamennyi bankkártyához. Az Inter-Európa Bank kártyacsomagja is egymillió forint értékű balesetbiztosítást tartalmaz.