Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Nem várt költségek a lakáshiteleknél

2005.04.15. 08:45
Könnyű és olcsó lakáshitel, ingyenes értékbecslés, kisebb kamat, kevesebb folyósítási jutalék - a nagy hírverseny miatt a lakáshiteleket kínáló bankok reklámjaikban minden megígérnek. Cikksorozatunk első részében a hitelkötés buktatóira világítottunk rá. De mennyibe kerül valójában a lakáshitel-felvétel, milyen nem várt költségek merülhetnek fel, és létezik-e árukapcsolás. Az Index utánajárt.
A Fészekrakó program bevezetése óta fellendült a kereslet a lakáshitelek iránt, a kormányzat az év végére 8-10 ezer hitelszerződés aláírását jósolja. Az érdeklődők egy része azonban csak a hitelkérelem beadásánál szembesül azzal, hogy milyen - a reklámokban nem szereplő - pluszköltségek merülhetnek fel, és hogy az önrész (vagyis készpénz nélküli) nélküli hitel valójában több százezer forintba is kerülhet. Cikksorozatunk első részében írtunk a foglaló mértékéről, illetve az előzetes hitelbírálat költségeiről, de felmerülhetnek még költségek a hitel felvétele előtt.

Váratlan helyzet

Hitelkérelem előtt érdemes több bank ajánlatát bekérni, a bankválasztást azonban nehezíti, hogy az építtetőknek csak egy vagy két bankkal van szerződése, és új lakás vásárlásánál ezektől lehet még nem átadott lakásokra hitelt felvenni. A bank ugyanis a hitelkérelemnél kéri a használatbavételi engedélyt, és ezt csak teljesen kész házra adják ki.

Hitelt csak akkor adnak a bankok, ha a fedezetül szolgáló ingatlanokra lakásbiztosítást köt az ügyfél. Általában a hitel összege és egy éves járulékaival azonos összegű teljes vagyonbiztosítást kell kötni. Ennek oka, ha például természeti katasztrófa miatt tönkremegy az ingatlan, és az ügyfél nem fizet, akkor nem marad fedezet, amit a bank lefoglalhatna. Ez havi két-háromezer forint pluszkiadást jelent a több tízezer forintos törlesztőrészlet mellett.

Árukapcsolás

Előfordul, hogy a banknak nem elég biztosíték az ügyfél keresete, az ingatlanfedezet, Fészekrakónál az állami biztosíték, és életbiztosítás megkötésére próbálják rávenni az ügyfelet. Az életbiztosítás kedvezményezettje természetesen a bank, vagyis rokkantság, baleset vagy halál esetén a banknak a biztosító fizeti ki a maradék hitelt.

Az Erste Banknál kiegészítő biztosítékként jön szóba az életbiztosítás egyedülálló vagy egykeresős hiteligénylőnél, a biztosítás összege megegyezik a felvett kölcsön összegével. Az MKB esetenként kér életbiztosítást. A CIB is kérheti "az ügylet kockázatának csökkentésére" egyes ügyfelektől, és az ELLA is előírhatja életbiztosítás megkötését.

A bankok azonban megpróbálják úgy eladni az életbiztosítást, hogy beleépítik azt a hitelbe. Vagyis életbiztosítással kombinált termékeket ajánlanak az ügyfélnek. Rendelkezik ilyen hitelkonsrtukcióval az OTB Bank, az Inter-Európa Bank és a Raiffeisen Bank. A Budapest Bank, a HVB nem kér életbiztosítást.

Az életbiztosítás összege havi 8-10 ezer forinttól indul, vagyis ennyivel kell többet fizetni a havi több tízezer forintos részlet mellett.

A hitel ára

Miután elbírálták a hitelkérelmet folyósítási díjat, hitelbírálati díjat, értékbecslési díjat is kell fizetni. A Fészekrakó hiteleknél a nagy verseny miatt a bankok különböző kedvezményeket adnak ezekből a költségekből. A pénzintézetek valamennyi fedezetül ajánlott ingatlan értékét megállapítják, ennek díja általában ingatlanonként harmincezer forint. Az OTP Bank a Fészekrakó program keretében megkötött szerződéseknél elengedi az értékbecslési díjat.

A hitelbírálat és a folyósítási díjak közül a legtöbb banknál csak az egyiket kell kifizetni, ez általában a folyósított hitel összegének 1-1,5 százaléka. Vagyis ötmillió forintos hitelnél 50-75 ezer, tízmilliósnál 100-150 ezer forint kiadást jelent. A Fészekrakó programban ebből az összegből is engednek a bankok.

Emellett még a közjegyzőnek is kell fizetni a hitelszerződés megkötésekor. Az ügyértéktől függő díj a közjegyző irodájában lefolytatott eljárás esetében 25-43 ezer forint között, helyszíni eljárás esetén pedig 35-55 ezer forint között van. Ezt az összeget törvény szabályozza, ettől eltérni nem lehet.