Koronavírus adatok

2021. dec. 09.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Egyre nagyobbak a lakások

2007.06.07. 13:49
A fővárosi lakásépítésben kedvező folyamatok kezdődtek 2006-ban, amelyek várhatóan 2007-ben is folytatódnak. A nem lakóépületek minden vizsgált szegmense növekedett tavaly a közép-magyarországi régióban. Több szálloda, parkolási létesítmény, irodaház, ipari, logisztikai és kereskedelmi épület készült, mint a megelőző évben - derül ki a Studio Metropolitana Kht. felméréséből.

Közép-Magyarországban nőtt az önkormányzatok lakásépítési teljesítménye, 2006-ban Budapesten közel kétharmadával több önkormányzati lakást adtak át, mint egy évvel korábban. Tavaly hét új önkormányzati lakásépítés kezdődött összesen 337 bérlakással. A legjelentősebb folyamatban lévő projekt a Corvin Sétány 172 bérlakásának megvalósítása. A Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. és az E-Build Információs és Tanácsadó Kft. a fővárosi önkormányzat számára készített elemzést a budapesti és a Pest megyei ingatlanberuházásokról.

A fővárosban tavaly legalább ötvenlakásos beruházás keretében 6743 lakás építését kezdték meg, ami harmadával kevesebb, mint a megelőző évben. A fejlesztők alkalmazkodnak a piac változásaihoz, de az építkezések átfutási ideje miatt ez lassú folyamat. A befejezett lakások száma tavaly 7523 volt, hét százalékkal több, mint 2005-ben, és idén további kismértékű növekedés várható. Az átadott lakások számában csak 2008-ban fog jelentkezni a teljesítmény visszafogása. A mennyiségi korrekcióval párhuzamosan kedvező minőségi folyamatok indultak el: nőtt a lakások átlagos alapterülete, csökkent az épületek átlagos lakásszáma, területileg diverzifikáltabb és az épületek műszaki jellemzőit tekintve differenciáltabb lett a fejlesztők tevékenysége.

Nem lakóépületek

Az elmúlt évben új lendületet vettek a szállodafejlesztések Budapesten. 2006-ban több szoba létrehozásához láttak hozzá, mint a megelőző két évben együttvéve. Az idén további növekedés várható. A városkép szempontjából az iparág tevékenységének egyik kedvező hozadéka néhány nagy múltú, belvárosi épület megújítása, amire remek példa a Klotild Palota vagy a Balettintézet rekonstrukciója.

A parkolási infrastruktúra szempontjából a tavalyi mozgalmas évnek számít. Négy újonnan indult beruházás keretében összesen 1052 férőhely létesül. 2007-ben újabb létesítmények kivitelezése indul el. 2006-ban 582 ezer négyzetméter bruttó irodaház-terület kivitelezése kezdődött meg a fővárosban, több, mint a megelőző két évben együttvéve. Ezzel az irodaszegmens új beruházásainak volumene az elmúlt évek viszonylag állandó szintjéhez képest látványosan megugrott.

A régióban tavaly indult ipari és logisztikai beruházások együttes területe 305 ezer négyzetméter, ötödével több, mint egy évvel korábban. Az új kereskedelmi beruházások összes alapterülete meghaladta a 400 ezer négyzetmétert, ami majdnem négyszeres bővülést jelent a megelőző évhez képest. 2007-ben háromszor annyi kereskedelmi terület átadása várható, mint tavaly. A belvárosi üzletházak újjáéledése a terület kereskedelemmegtartó képességének erősödését jelzi. A nagy alapterületű épületek (Divatcsarnok, Értéktőzsde, Luxus Áruház) mellett említést érdemelnek az Andrássy úton sorra nyíló üzletek.

Kiemelt területek

Az E-Build és a Studio Metropolitana tanulmánya részletesen kitér a városfejlődési szempontból különösen fontos területekre. Az ingatlanfejlesztők egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a volt ipari zónák kínálta lehetőségek iránt. Tavaly a vizsgált körbe tartozó, a fővárosban átadott lakás-, iroda-, ipari és logisztikai, valamint kereskedelmi beruházások összterületének 56,5 százaléka a rozsdaövezetben épült. Ez kiemelkedő eredmény, 2005-ben még csak 28 százalék volt az arány.

A Duna menti területeket az irodai, a turisztikai és a lakásberuházások uralják. A folyóparti irodafejlesztések volumene látványosan bővült tavaly. Az átmeneti övezet (Graphisoft Park, Millennium Towers) és az Árpád híd pesti hídfője (Europe Tower és Duna Tower) mellett a Belvárosban is átadtak egy irodaházat: Roosevelt 7/8 néven nyílt meg az átépített egykori Spenótház.

A 4-es metró építése várhatóan felértékeli a metróállomásokhoz közeli területeket, és új beruházásokat vonz. 2006-ban a Kálvin tér - Fővám tér környékén PPP finanszírozásban megvalósuló oktatási beruházások koncentrálódtak. A leendő Hungária körúti megálló térségében 2007-ben három irodaberuházás indulása várható, a Bosnyák téri végállomásnál a Zugló Városközpont előkészítése zajlik, a Budai Skála bontását követően megkezdődik egy a MOM Parkhoz hasonló funkcionális megoszlású épületkomplexum kivitelezése.