Hülyeség kifizetni a lakást

2007.08.30. 16:24
Bár sokan gondolják, hogy jobb a lakást minél előbb kifizetni, pénzügyi szempontból nem biztos, hogy ez a legelőnyösebb. Néha érdemes a meglévő önerőnek csak egy részét az ingatlanra fordítani, a lakás árának fennmaradó részét hitelből finanszírozni, a megmaradt pénzt pedig befektetni.

Noha a bankok a lakáshitelek rendkívül széles skáláját kínálják, érdemes alaposan átgondolni, milyen pénzügyi konstrukcióban vág valaki neki a lakásvásárlásnak. Ha valaki a rendelkezésre álló tőkét részben vagy egészben nem az ingatlanba, hanem máshova fekteti be, jóval kedvezőbb lehetőségeket és persze magasabb hozamokat tud elérni, nem beszélve arról, hogy a befektetett tőke hozamából a törlesztőrészleteket is könnyedén fizetheti.

Bár a hazai piacon a vásárlók egy része minimális önerővel rendelkezik, és a minél nagyobb finanszírozási arányú hiteleket keresi (többek között éppen ez a helyzet hívta életre a ma már számos banknál elérhető kvázi nulla százalék önerővel felvehető hiteleket), a nagyobb összegű készpénzzel rendelkezők számára nem biztos, hogy az a legjobb konstrukció, ha teljes tőkéjüket az ingatlan vásárlására fordítják.

Ha például egy fővárosi, 20 millió forintért kínált ingatlant szeretne valaki megvásárolni, és abban a szerencsés helyzetben van, hogy rendelkezésére áll a teljes vételár készpénzben, az egyik lehetőség, hogy azt teljes egészében az ingatlanba fekteti. Ennek előnye, hogy az ingatlan később fedezetként szolgálhat, terhelhető jelzáloghitellel, azonban a mai piaci viszonyok között nem biztos, hogy megfelelő hozamot lehet a vásárlással elérni.

A rendelkezésre álló szabad tőkét ennél optimálisabban is el lehet osztani – véli Csedő Zoltán, a Duna House pénzügyi tanácsadási üzletágának vezetője, hiszen akár több millió forintos nyereséget is el lehet érni. A rendelkezésre álló 20 millió forintot érdemes két részre bontani: 10 millió forint befizethető az új ingatlan vételárába, a maradék 10 millió forintos vételárrészre pedig érdemes hitelt felvenni, így 10 millió forintot, amely ez esetben szabad tőkéként áll rendelkezésre, befektetési egységhez kötött életbiztosításba vagy különféle (tiszta vagy vegyes) portfolióba lehet befektetni.

Tovább fokozható az elérhető hozam azzal, ha megfelelően választja meg a vásárló a lakáshitelt. A piacon mind "hagyományos", mind halasztott tőketörlesztésű hitelek közül lehet válogatni. Egy átlagos, 20 évre felvett, 6,25 százalékos THM-mel rendelkező, 10 millió forintos hitel esetében a fizetni valók a következőképpen alakulnak: 240x71 533 forintot kell kifizetnünk, ami a futamidő végéig összesen 17 168 000 forintot jelent.

Amennyiben azonban halaszott tőketörlesztésű hitelt választ a vásárló, pénzének egy részét az általa választott portfolióba átlag kilencszázalékos hozammal fektetik be, így az összes befizetés 20 év alatt ebben az esetben 13 714 000 forint. Összehasonlítva az előző konstrukcióval tehát 3 454 000 forint nyereség realizálódik. Fontos megemlíteni az igénybe vehető adókedvezményt, amely a futamidő alatt ugyancsak befektethető.

A maradék 10 millió forint tetszés szerint szabadon befektethető, például egy vegyes, ingatlan-, kötvény- és részvényalapokat tartalmazó portfolióba, vagy hosszú távú cél esetén egy tiszta részvényportfólióba is.

Érdemes tehát vásárlás előtt alaposan körülnézni a piacon – ehhez ma már számos cég nyújt segítséget –, mivel a megfelelően kombinált befektetésekkel jóval kedvezőbb pénzügyi helyzettel zárhatjuk a lakásvásárlás folyamatát.