Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Hitelgarancia és félszocpol a Fészekrakó programban

2004.12.14. 16:39
Vendégünk volt az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal volt elnöke, aki másfél órán keresztül válaszolt az olvasók kérdéseire. A többség természetesen a jövőre induló Fészekrakó programról kérdezte Fegyverneky Sándort.
Az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal volt elnöke szerkesztőségünkben válaszolt az olvasók kérdéseire. A kérdések túlnyomó többsége a januárban induló Fészekrakó programmal volt kapcsolatos. Fegyverneky Sándor elmondta, a fészekrakó programban két támogatási újdonságot vezetnek be. Az egyik az, hogy ezentúl a használt lakás vásárlásához is nyújtható támogatás (félszocpol támogatás) 35 év alattiaknak, ha gyermeket nevelnek.

A program megalkotásánál nemcsak a kétgyermekes családokra gondoltak, a használt lakás vásárláshoz felvehető félszocpol támogatás egy gyermek után 400 ezer, két gyermek után 600 ezer, a harmadik gyermek után is 600 ezer, a negyedik és minden további gyermek után 400 ezer forint vissza nem térítendő támogatás vehető fel. Összeadva ez azt jelenti, hogy a háromgyermekes család 1,6 millió forintot, a négygyermekes család kétmillió forint támogatást kap. A két gyermek a megelőlegezett támogatásnál van megállapítva, mert ezek a gyermekek még nem születtek meg, megszületésükhöz 8 év a várakozási időt mondta Fegyverneky Sándor.

Hitelgarancia

A másik elem, hogy a harminc év alatti fiataloknak hitelgarancia nyújtható új és használt lakás vásárlásához. Ez azt jelenti, hogy mintegy tíz százalék önerővel már lakást lehet vásárolni, a bankok által nyújtott 60 százaléknyi hitel fölötti 30 százalékra az állam nyújt hitelgaranciát. Ezért a garanciáért nem kell fizetni, azaz nincs garanciadíj - emelte ki Fegyverneky Sándor.

A garanciarendszer bevezetését az állam a 30 év alatti házaspárokra, élettársi kapcsolatban élők és gyermeküket egyedül nevelők esetében indítja be. A tapasztalatok beérkezésével a rendszer működésének megkezdése után fél-háromnegyed évvel a korhatár kérdését a újratárgyalják.

Jelenleg Magyarországon több mint 30 bankkal szerződött az állam, a támogatott lakáshitelek folyósítására. Ezek között számos külföldi tulajdonú bank is van. Mindaddig, amíg Magyarország nem csatlakozik az euróövezethez, külföldön működő külföldi bank bevonása a rendszerbe nem valószínű. De a gyakorlat azt mutatja, hogy nem is szükséges, mivel a 30 bank Magyarországon a lakáshitelek folyósítását megfelelő módon ellátja.