Alfréd
-2 °C
2 °C

Lakáshitel: rohamra készen a bankok

2003.05.23. 10:17
A lakástámogatási rendszer változása napokon belül hatályba lép. Akinek addig elfogadják a hiteligényét, az még a jelenlegi előírások szerint kaphat kölcsönt. Főként annak kell sietnie, aki nem az első alkalommal akarja a támogatott hitelt igénybe venni, vagy 15 milliónál többet igényelne. A bankok rohamra számítanak a következő napokban, és állítják: felkészültek erre.
A Raiffeisen Bank lakossági területért felelős ügyvezető igazgatója, Huszár Róbert a Napi Gazdaság kérdésére elmondta: az állami támogatású lakáshitelezésnél a régi feltételek igénybevételének a feltétele az aláírt és a földhivatal érkeztetett pecsétjével ellátott adásvételi szerződés, illetve a bank saját ügyrendje által befogadottnak minősített hitelkérelem lesz.

Beleerősítenek a bankok

Akinek ez megvan a tegnapi kormányhatározatot tartalmazó Magyar Közlöny megjelente utáni 10. napig, jogosult lesz arra, hogy 15 millió forintnál nagyobb hitelösszeget igényeljen, illetve második vagy akár sokadik lakására vegyen fel hitelt. A banki szakember szerint a Raiffeisen az átmeneti időszakra megerősíti a lakáshitelezéssel foglalkozó csapatát.

Hasonlóan nyilatkozott Ószabó Attila, a Postabank szóvivője is. Tájékoztatása szerint a változtatások kapcsán érezhető fokozott érdeklődés miatt a Postabank valamennyi, más helyen nélkülözhető értékesítési kapacitását a lakáshitel-befogadásra koncentrálja majd. Ugyancsak fokozzák a "készenlétet" az OTP-nél és az Ersténél is. A K&H a jövő hét elején alakítja ki álláspontját a kérdésben - mondták el a banknál.

Aki veszít, perelheti az államot?

Szakemberek szerint persze lesznek olyanok, akik ennyi idő alatt például csak a foglaló befizetéséig jutnak. Ők vélhetően perben követelhetnek kártérítést az államtól, ha hitelt érdemlően bizonyítani tudják: a korábbi szabályozás alapján verték magukat - az új szabályozás révén elúszó - költségekbe.

A szűkülő kamatmarzs profitcsökkentő hatása elleni védekezés gyógyszerét többen a jövőben is a fokozott aktivitásban látják. Ószabó Attila kifejtette, az eddig 25 milliárd forintnyi befogadott hitellel rendelkező bank szeretné megőrizni a csak a közelmúltban kivívott helyezését, amely szerint a legnagyobb állományt a Postabank szállítja az FHB-nak.

Az Erste is előremenekülne. Huszár Róbert szerint ugyanakkor a kereslet ennél nagyobb már nem lehet, sőt az intézkedések hatására némiképp csökkenni is fog. A banki vezető épp ezért inkább a költségek lefaragásában látja a hatékonyság növelésének lehetőségét.

Egyelőre nem nőnek az egyszeri költségek

A Raiffeisen Bank lakossági vezetője úgy véli, a pénzintézetek közötti verseny nem engedi meg egyetlen banknak sem, hogy az állami kamatplafonon kívül eső járulékos, egyszeri költségeket emelve kompenzálja a marzsok csökkenéséből eredő kiesést. Ennek egyébként sincs értelme, hiszen a maximum néhány tízezer forintos egyszeri költségemelés elenyésző jövedelmet jelent a húszéves futamidő alatt befolyó pénzekhez viszonyítva - mondta Huszár Róbert.

Az Erste Bank mindenesetre a jövő hét elején határoz arról, hogy meddig tartja érvényben jelenlegi akcióját, amelyben 50 százalékos kedvezményt ad a hitelbírálati díjból.