Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Aláírásra vár a lakáshitel-rendelet

2003.06.03. 11:52
Június közepéig biztosan nem változnak a támogatott lakáshitelezés feltételei. A rendelet még aláírásra vár, de a kabinet már újabb módosításokra készül. Januártól várhatóan változik az adójóváírás mértéke is.
A Miniszterelnöki Hivatalban vár aláírásra a lakáscélú jelzáloghitelek támogatásáról szóló módosított kormányrendelet, értesült a Napi Gazdaság. Az aláírás időpontjától függ, hogy a rendelet már ezen a héten megjelenik-e a Magyar Közlönyben, vagy a megjelenés kitolódik a jövő hétre. Ha a jogszabály holnap napvilágot látna, akkor sem lépne hatályba június 16-a előtt, a korábbi bejelentések szerint a módosítás a kihirdetéstől számított tizedik napon hatályosul.

Két hét haladék befektetőknek

Csabai Lászlóné
Ez azt jelenti, hogy az előzetesen beharangozotthoz képest - miszerint a jogszabály június első napjain lép hatályba - még legalább két hét haladékot kaptak azok, akik a mostani előírások szerint vennének fel lakáshitelt. Ennek elsősorban azok örülhetnek, akik 15 millió forintnál többet akarnak kölcsönkérni lakásvásárláshoz.

Jól járnak azok is, akik már rendelkeznek hitelszerződéssel, de újabb lakásvásárlásukat is támogatott kölcsönnel szeretnék megoldani. A változás után ugyanis az ilyen befektetési célú lakásvásárlásra már nem lesz lehetőség, egy családnak csak egy támogatott kölcsöne lehet majd. Ez alól csak azok a szülők kaphatnak kivételt, akik nagykorú gyerekeiknek vesznek lakást.

Hamarosan újabb változások

Noha a május közepén módosított rendelet még meg sem jelent, a kabinet már újabb változtatásokat tervez, adtuk hírül pénteken. Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott, aki kedden 14 órától az Index Törzsasztalának vendége lesz, bejelentette, hogy az újabb módosításoknál a kabinet a rászorultságot tartja majd szem előtt. Ennek értelmében az adókedvezmények csökkentése és a szociálpolitikai támogatások bővítése várható.

A kormány már tavaly ősszel határozott arról, hogy 2004 januárjától tovább emeli a szociálpolitikai támogatást. Az emelt összegű szocpol egy gyereknél 800 ezer, két gyereknél 2 millió, három gyereknél 3,2 millió és a negyedik gyereknél 4 millió forintot érhet el.

A múlt héten azonban Csabainé már arról beszélt, lehetséges, hogy az emelést két ütemben hajtják végre. "Ebben az esetben a 10 millió forint alatti használtlakás-vásárlásnál önkormányzati közreműködéssel a fél szocpolt lehetne bevezetni" - mondta a politikus asszony. A kormány álláspontja szerint ez jobban segítené a kis jövedelműeket és különösen a vidéken és a falvakban élőket, sok többgyerekes család juthatna így otthonhoz.

Az adójóváírás januártól módosul

Úgy tudjuk, a kormány változatlanul készül az adójóváírások csökkentésére is. Ez most csak azért nem változtatták, mert az adórendszerbe év közben nem lehet "belenyúlni", tudtuk meg egy, magát megnevezni nem kívánó pénzügyminisztériumi szakembertől. Januártól viszont várhatóan csökken az lakáscélú hitel megfizetési utáni adójóváírás mértéke. Csabainé ezzel kapcsolatban több változatot is elképzelhetőnek tart.

Lehetséges, hogy egy bizonyos jövedelemhatár fölött már nem jár adó-visszatérítés. Van olyan javaslat is, amely csak a kamat erejéig tenné lehetővé ezt a támogatást. Más elképzelés az igénybevétel folyamatos, a futamidőhöz kötött csökkentését javasolja.

A kormány lakáspolitikával kapcsolatos terveiről kérdezzen ön is az Index Törzsasztalában!