Emma
-2 °C
6 °C

Június 16-tól változik a lakáshitel-rendelet

2003.06.10. 12:03
Bár a Magyar Közlöny csak kedden jelent meg, a rendelet már jövő hétfőn életbe lép. Már csak négy napja maradt annak, aki még a jelenlegi szabályok szerint akar lakáscélú hitelt felvenni. Jövő héttől az állam a legfeljebb 15 milliós kölcsönhöz nyújt támogatást.
Keddtől már kapható az a Magyar Közlöny, amely ismerteti a lakáscélú állami támogatásról szóló új kormányrendeletet. A kormány május 21-én döntött a lakáscélú állami támogatások módosításáról, az erről szóló 79/2003. számú kormányrendelet június 6-i keltezésű. Mindez azt jelenti, hogy június 16-tól, vagyis jövő hétfőtől lépnek hatályba a változások.

Kormányzat: nem tudja a jobb kéz?

A távirati iroda tájékoztatása szerint a jogszabály már a kedden utcára került közlönyben szerepel. A Miniszterelnöki Hivatal Lakáspolitikai Titkárságán viszont még kedden délelőtt háromnegyed 11-kor is azt válaszolták az Index kérdésére, hogy a rendelet még nincs aláírva. Ez azt jelentette volna, hogy a jogszabály legkorábban szerdán jelenhet meg.

Azok, akik 15 millió forintnál több kölcsönt szeretnének lakáscélra állami támogatással kapni, már csak ezen a héten nyújthatják hitelkérelmüket. A jövő hétfőtől beadott kölcsönigényeket a bankok már az új rendelkezések szerint bírálják el.

A kérelemet a banknak be is kell fogadnia

A rendelet hatálybalépése előtt benyújtott kölcsönkérelemnek az minősül, amelyhez az igénylő csatolta az alábbi dokumentumokat: használt vagy használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlása esetén a földhivatalhoz igazoltan benyújtott adásvételi szerződés, használatbavételi engedéllyel nem rendelkező lakás megvásárlása esetén ügyvéd által ellenjegyzett szerződés.

Ahhoz, hogy a kölcsönkérelem hivatalosan is benyújtottnak minősüljön, feltétel az is, hogy lakásépítés, -bővítés esetén az igénylő rendelkezzen jogerős építési engedéllyel. Szükséges emellett, hogy a hitelintézet a kölcsönkérelmet befogadja.

Ami változik hétfőtől

A kormányrendelet szerint támogatott hitel nem vehető fel, ha a lakásvásárló közeli hozzátartozója vagy élettársa az eladónak. Közeli hozzátartozónak minősül a házastárs, egyenes ágbeli rokon, az örökbe fogadott, a mostoha és nevelt gyermek, a testvér. Kivételt képez ez alól a közös tulajdon megszüntetése.

Az új szabály szerint a támogatott hitelt felvevő legalább egyik adósnak devizabelföldi magánszemélynek kell lennie. Korábban minden adósnak devizabelföldi magánszemélyi státusszal kellett bírnia. A korábbi szabályozással szemben június 16-át követően több lakásra nem lehet támogatott jelzáloghitelt felvenni. A korlátozás nem vonatkozik arra a szülőre, vagy nagyszülőre, aki adóstárssá válik gyermeke vagy unokája kölcsönügyletében - írja az MTI.

Lakásvásárlásra, építésre és korszerűsítésre az eddigi harmincmillió forint felső határ helyett maximum 15 millió forint támogatott jelzáloghitel vehető fel. Használt lakás esetén 6 százalék, új lakás építése, vásárlása esetén 5 százalék lehet a kamatplafon. Kiegészítő kamattámogatásnál ezentúl a felvehető hitel felső határa az eddigi 10 millió forintról 15 millióra nő, de az építendő, vagy megvásárolandó lakás összköltsége nem haladhatja meg a 30 millió forintot