Stefánia
0 °C
3 °C

Drágulhat a lakáshitel

2003.06.11. 07:28
Jövő hétfőtől a bankok egy része várhatóan a kedden megjelent kormányrendeletben maximalizált szintre emeli a támogatott lakáshitelek kamatait. A pénzintézetek ugyanis hétfőtől az eddiginél kevesebb állami támogatást kapnak. A változás hatására a hiteligénylők fél-egy százalékos kamatemelésre számíthatnak.
A bankok nagy része várhatóan a kedden megjelent kormányrendeletben maximalizált szintre emeli a kamat és kezelési költség együttes mértékét - írja a Napi Gazdaság. Ez a szint a rendelet szerint új lakás vásárlásánál vagy építésénél öt, használt lakás vételénél 6 százalék lehet.

Fél-egy százalékos drágulás várható

A gazdasági napilap által megkérdezett pénzintézeti szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy a mostani kamatszinthez képest fél-egy százalékponttal drágul a lakáshitel. Jelenleg a kamat- és a kezelési költség együttes összege egyes bankoknál az évi négy százalékot sem éri el új lakás vásárlása vagy építkezés esetén.

Korábban a kormányzati illetékesek, például Gál J. Zoltán kormányszóvivő, többször úgy nyilatkoztak: a változások nem érintik a hitelfelvevőket. Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott is úgy fogalmazott május 21-én, a kormánydöntést ismertető sajtótájékoztatóján: "a most meghozott döntések semmilyen módon nem érintik kedvezőtlenül az önmaguk és családjuk számára önálló otthont teremteni akarókat".

A banki kamatrész a határig szűkült

Nagy Gyula, a HVB Jelzálogbank Rt. vezérigazgatója a Napi Gazdaságban elmondta: a jövőben csak a bankok közötti verseny nyomhatja le a kamatszintet. Véleménye szerint újabb termékek kifejlesztése is várható. A HVB Jelzálognál már megkezdődtek, de még nem értek véget a partnerbankokkal folytatott tárgyalások, amelyek során kiderül, ki mennyit vállal az elvesztett kamatmarzsból.

Gyuris Dániel, a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. vezérigazgatója ugyancsak a gazdasági napilapban azt hangsúlyozta, hogy a kamatmarzs ezzel a határig szűkült. Az FHB-nél a tárgyalások e héten kezdődnek, a lépéssel ugyanis megvárták a rendelet megjelenését. A két bankvezető egyaránt úgy gondolja, hogy a hitelfelvételi feltételekben nem lesznek könnyítések. A bankárok további - a hitelintézeteket érintő - változtatást egyelőre nem várnak.