Katalin
-1 °C
3 °C

Lakáshitel minimális önrésszel?

2003.06.17. 08:10
Két év múlva már minimális önerővel is belevághatunk a lakásvásárlásba. Ha a vételár 15-20 százaléka a zsebünkben van, egy viszontgarancia-rendszer segítségével hozzájuthatunk a maradék pénzhez. A kamat a mainál magasabb lesz, de a fiatalok számíthatnak a garanciadíjak állami támogatására.
Legkorábban 2005-ben kezdheti meg a működést a lakáshitelekhez kapcsolható úgynevezett viszontgarancia-rendszer, nyilatkozta Horváth Csaba, az Országgyűlés lakásügyi albizottságának elnöke a Napi Gazdaságban. Ha ez a rendszer beindul, a jelenlegi ötven helyett 15-20 százalékos önerővel lehet majd kölcsönhöz jutni. Igaz, ennek fejében a mainál magasabb kamatot kell fizetni.

Főleg a fiataloknak jelent segítséget

Ez évente több tízezer fiatal lakáshoz jutását segítheti, akik lakbér helyett inkább saját tulajdon vásárlására költenék a pénzüket. A viszontgarancia az önrészt nehezen kitermelő, 30-35 év alatti fiatalok lakáshoz jutását hozná három-öt évvel korábbra.

A garanciadíjhoz a fiatalok esetében állami támogatás is jár majd. A piaci viszontgarancia-rendszert az idősebbek is igénybe vehetik. A garancia ára a hitelköltségekbe építve jelenik meg.

Fél-egy százalékponttal lenne magasabb a kamat

Így új lakás építése vagy vásárlása esetén a kamat és kezelési költség együttes mértéke nem 5, hanem 5,5-6 százalék lenne, használt lakásnál pedig 6 százalék helyett 6,5-7 százalékra nőhet a költség. A díj attól is függ, hogy ki mekkora önrészt vállal. Az idősebbek piaci garanciájának kamattöbblete sem haladja majd meg az egy százalékot - ígéri Horváth.

A készülő garanciarendszer nem érinti a felvehető hitel nagyságát, annak mértéke továbbra is a hitelminősítéstől függ. A saját erőt részben kiváltó garanciarendszer az állam, a bankok és a biztosítók által létrehozott viszontgarancia-intézményből állna, amely csökkenti a kockázatvállalást.

Ma csak a kiegészítő ingatlanfedezet segít

Elvileg most is van lehetőség arra, hogy a fiatalok - az albérletre költött pénz miatt kellő önrész híján - minimális kezdőtőkével vegyenek lakást. Ehhez azonban az kell, hogy a családban legyen még legalább egy terhelhető ingatlan. Ez leggyakrabban a szülőké.

Ha azonban egy családban mondjuk több gyermek is készül otthonteremtésre, akkor ők aligha számíthatnak arra, hogy a szüleik házát, lakását kiegészítő ingatlanfedezetként bevonják a hitelfelvételbe. A megvenni vagy felépíteni kívánt lakásra viszont jó esetben is csak a szükséges pénz felét kapják meg. A nyugaton már bevált viszontgarancia-rendszer bevezetése erre a problémára jelentene megoldást.

Kérdés még, mikortól

A Napi Gazdaság szerint az alapelvek még idén elkészülhetnek, jövőre pedig a szabályozási környezetet alakítják ki, majd az intézményrendszer kiépítése következhet. A Magyar Hírlap viszont hétfőn még azt írta, hogy akár már jövő évtől lehet öt-tíz százalékos önrésszel lakást venni. A hasonló nyugati rendszereknél is tíz százalék körüli az önrész, nálunk azonban ennél valószínűleg magasabb marad a vevő által előteremtendő pénzösszeg - írja a Napi.

Önrészként azonban figyelembe vehető a vissza nem térítendő lakásépítési kedvezmény (szocpol), amelynek összegét ősszel emelték, és januártól ismét megemelik, két gyermeknél két-, háromnál 3,2 millió forintra, ami 15-20 milliós lakás vásárlásához is elég önerőt jelent. Ugyancsak önrésznek számít a lakás-takarékpénztári megtakarítás az ott felvehető hitellel együtt.