Benedek
-4 °C
5 °C

Ármozgások a lakáshiteleknél

2004.11.04. 07:55
A hónap elejétől több hitelintézet is módosította lakáshiteleinek kamatait: jelentősebb mozgást viszont inkább csak az okozott, hogy néhány bank az egyéves kamatperiódusú támogatott kölcsöneinek kamatait hozzáigazította az ötéves periódusúakhoz.
Novembertől több hitelintézet is módosított feltételekkel kínálja lakáshiteleit - derül ki a bankok által közzétett kondíciós listákból. Érezhető árcsökkenés ugyanakkor csak az egyéves kamatperiódusú, támogatott kölcsönöknél jelentkezett, hiszen több bank is az eddig jóval olcsóbb, ötéves periódusú konstrukciókéhoz igazította azok kamatát. Így tett például az Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) is, amely az eddig 7,25 százalékos kamattal árult, egyéves kamatperiódusú, új lakáshoz igényelhető támogatott kölcsönének éves kamatát több mint egy százalékponttal, 6,08 százalékra mérsékelte, a használt lakáshoz igényelhető, egyéves kamatperiódusú támogatott hitel kamata pedig 9,57 százalékról 7,95 százalékra módosult. Az ÁÉB-hez hasonlóan járt el - az eddiginél jóval olcsóbbá téve a rövid kamatperiódusú, támogatott forintkölcsöneit - a CIB, az Inter-Európa Bank, a K&H és a Raiffeisen Bank is.

A forinthitelek mellett mutatkozik némi mozgás a deviza alapú, piaci feltételekkel kínált lakáshiteleknél is, bár itt néhány bázispontos változások jellemzők, felfelé és lefelé egyaránt. Az ÁÉB a hat hónapos kamatperiódusú, svájci frank alapú hiteleinek kamatát csökkentette egy-két bázisponttal, a három hónapos periódusú svájci frank alapú hiteleké viszont néhány bázisponttal nőtt. Az akciós deviza alapú hitelei közül a hat hónapos svájci frank és euró alapút néhány bázisponttal olcsóbban kínálja az ÁÉB, viszont a három hónapos, svájci frank alapú hitel kamata magasabb lett három bázisponttal. A Volksbank euró alapú lakáshiteleinél egy bázisponttal emelt, a svájci frank alapúaké pedig 8 bázisponttal növekedett.

Az Erste Bank ugyanakkor a deviza alapú hiteleinél is bátrabban lépett: a fedezet alapon nyújtott, euró alapú lakáskölcsön kamatát 5,99-ról 4,99 százalékra, a jövedelem alapon nyújtott euró alapúét pedig 4,99-ról 3,75 százalékra mérsékelte. Jelentősen csökkentette az Erste a kiegészítő kamattámogatásos, forint alapú Fészekrakó lakáshitel kamatát, illetve a jelzáloglevél-támogatás mellett nyújtott egyéves kölcsöneinek kamatait is.