Másfélszeresére drágulhat a lakáshitelünk

2006.05.05. 12:49
Csütörtökön napvilágot látott hírek szerint a leendő megszorítások részeként az új kormány megvonná a lakáshitel törlesztése után járó szja-kedvezményt és megszüntetné a forrásoldali jelzáloglevél kamattámogatását. A kamatok és a törlesztőrészletek nőhetnek, ami még több devizahitel-adósságot eredményezhet.

A törvényjavaslat elfogadása nyomán várhatóan a lakáshitelek kamatai néhány százalékponttal, a törlesztőrészletek viszont akár ötven százalékkal is emelkedhetnek. Ennek következtében a devizakölcsönök aránya tovább nőne a lakossági hiteleken belül, újabb kockázatoknak kitéve ezáltal a jövőbeli adósokat - írja elemzésében a Pénzcentrum.

A meglévő lakáshitelek nagy része - használt lakások esetében csaknem 100 százaléka - már most devizaalapú, ezekre sem adókedvezmény, sem kamattámogatás nem vehető igénybe, ezért ezt a részt nem érinti a változás. A forintalapú hitelekkel azonban még meggyűlhet az adósok baja.

Ugyanis a kamatperiódusok lejáratakor a hitelintézetek az aktuális feltételekhez igazítják a konstrukciókat és újraszámolják a törlesztőrészletek nagyságát. Tehát ennek a csatának a kereskedelmi bankok lehetnek a nyertesei, ugyanis sokan újrafinanszíroztatják a már meglévő hiteleiket valamilyen devizaalapú konstrukcióval.

Nem félnek az ingatlanpiacon

Azt nehéz megítélni, milyen hatással lesz ez a javaslat - ha elfogadják - az ingatlanpiacra. Valkó Dávid, az Otthon Centrum elemzője úgy érzi, az ingatlant hitelből vásárlók körülbelül 85 százaléka a devizaalapú finanszírozási formát választja, akik forintalapú hitelből kívánnak vásárolni, azok leginkább az új lakások piacán válogatnak.

Az elemző véleménye, hogy az ebbe a szűk szegmensbe tartozó vásárlók nagy része is áttér a devizaalapú kölcsönökre, ezáltal jelentősebb piacbefolyásoló hatása nem lesz az esetleges döntésnek. A szakértő elmondása alapján könnyebben hozhat ilyen döntést a kormány, mint 2004-ben, amikor a portfólió nagyobb részét a forintalapú hitelek tették ki, tehát nagyobb réteget érintettek volna a megszorítások.

Az ingatlanfejlesztők ebben az évben sem változtattak áraikon. Ez nagyrészt a piacon lévő eladatlan lakások számának köszönhető. A szakértő szerint a fejlesztők nem az árak csökkentésével, hanem különböző értékesítési akciók keretében próbálnak túladni ingatlanjaikon. Ilyen kedvezmény lehetnek az önerő nélküli konstrukciók előnyben részesítése.

A hitelből fejlesztők is bajba kerülhetnek

Szalma Krisztián, a Gimesi Kft. értékesítési vezetője szerint azok a cégek kerülhetnek bajba a piacon, amelyek jellemzően hitelből finanszírozzák a fejlesztésüket, és számukra létkérdés, hogy minél hamarabb értékesítsék lakásaikat. Számukra a piaci lassulás akár végzetes is lehet.

Az ingatlanpiaci szakember elmondása alapján a vevőkörük 80-85 százaléka a piaci sztenderdeknek megfelelően devizaalapú hitelből finanszírozza lakáshoz jutását, tehát nem számít jelentős keresletváltozásra ebből a tényezőből fakadóan. De természetesen figyelembe kell venni, hogy nagyszámú új fejlesztésű ingatlan vár gazdára, különösen a főváros területén, amelyek lassuló eladási dinamikája bajba sodorhat néhány vállalkozást.  • Tippek
  • Hírek