Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Nem vette el a hitelfelvételi kedvet a Gyurcsány-csomag

2007.03.30. 16:06
Svájci frankban adósodik el a lakosság, az új szerződéseknél a devizahitelek aránya eléri a kilencven százalékot. A hitelfelvételi kedv nem csökkent, csak a szokásosnak mondható év eleji megtorpanásnak lehettünk tanúi. Februárban 111 milliárd forint jelzáloghitelt vettek fel a háztartások.

Csak a szokásos év eleji megcsappanásnak lehetünk tanúi a lakáshitel-felvételi kedvet tekintve, azaz egyelőre nem támaszthatók alá tényekkel a borúlátó várakozások, derül ki a Magyar Nemzeti Bank által közzétett februári adatokból. Azt továbbra is jól mutatják a statisztikák, hogy jelzálogilag egyre inkább svájci frankban adósodik el a lakosság: az új szerződések összegénél a devizaarány februárban már elérte a 90 százalékot. (A jelzáloghitelek lakáscélú és szabad felhasználású hitelekből tevődnek össze.) A frank alapú jelzáloghitelek között fokozatosan 50 százalékra csökkent az elmúlt években a lakáscélú hitelek aránya. Februárban mind a forint, mind a frank alapú lakáshitelek kamata csökkent. A januári megugrás után februárban a fogyasztási hitelek kamata is mérséklődött, a lakossági betéti kamatok is olvadtak.

Az év második hónapjában 86 milliárd forintnyi jelzáloghitelt vettek fel a háztartások (forint+deviza), a januári 84, illetve a decemberi 111 milliárd után. 2006 elején hasonló mértékű újhitelfelvétel-mérséklődésnek lehettünk tanúi. Az, hogy februárban az utóbbi hónapokban megszokott 15-20 milliárd helyett mindössze nyolcmilliárdért vettek fel forintban lakáshitelt a háztartások, oda vezetett, hogy minden eddiginél magasabbra, 90 százalékra emelkedett a devizaarány az új jelzáloghitel-szerződések összegében.

Töretlenül emelkedik a svájci frank alapú jelzáloghitel-felvétel, amely idén februárra éves szinten megközelítette az ezermilliárd forintot. A lakáshitelek valódi terheit tartalmazó átlagos hitelköltség-mutató a forint alapú hiteleknél már hónapok óta 12-12,5 százalék között, a frank alapúaknál 5,5-6 százalék mozog. Februárban mindkét devizanemnél enyhe csökkenés mutatkozott.

Februárban az utóbbi hónapokban megszokott 20-25 milliárdnál kevesebb, mintegy 15 milliárdnyi forint alapú fogyasztási hitelt vettek fel a háztartások, a svájci frank alapú kölcsön esetében az 5,5 milliárd forint beleillik az utóbbi hónapok adatsorába. A hitelkamat a forint alapú kölcsön esetében a januári megugrás után korrigált (27 százalék alá csökkent), a frank alapúnál 19 százalék körül stagnált.

Miközben a forint alapú újonnan lekötött betétek kamata kissé mérséklődött (7,5 százalék alá), addig az euró alapú (éven belül lekötött) betéteké kissé emelkedett (3,25 százalékra) február során.