Márk
13 °C
28 °C

Lakáshitel: szuperkedvezményekkel csábítják az ügyfeleket a bankok

2006.11.01. 18:45
Egyre különlegesebb lakáshitel-kedvezményekkel próbálják magukhoz csábítani a bankok a leendő ügyfeleket. Az új sláger a hitelhez kapott hitelkártya, de jutalmazzák azokat az adósokat is, akik náluk vezetik fő bankszámlájukat. Attól azonban még messze vagyunk, hogy a pénzintézetek személyre szabott konstrukciókat ajánljanak.

Az egyre élesedő versenyben a bankok a legkülönfélébb lakáshitel-kedvezményekkel próbálják az ügyfeleket magukhoz csábítani. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint a hitelintézeti szektor adózás előtti eredménye több mint ötödével emelkedett 2005-ben, vagyis a bankoknak jó üzlet a hitelezés. Egyértelműen az éri meg nekik, ha minél többen vesznek fel náluk hitelt. Mivel a lakáshitel az egyik legnagyobb összegű, amit ügyfél felvehet, ezzel hosszú időre köti magát a bankhoz. A folyósításhoz, illetve a törlesztéshez az adott banknál kell folyószámlával rendelkezni.

Hagyományos kedvezmények

Egy másik álláspont
Az Ella Banknál úgy gondolják, az ügyfelek megnyerésének nem az a módja, hogy akcióznak - válaszolták az Index kérdésére a banknál. "A hangzatosan és látványosan alacsony és furfangos kamatajánlatok, az egymás alá ígérgetés versenyéhez az Ella továbbra sem kíván csatlakozni, nem célunk, hogy ügyfeleink az apró betűs sorok között találjanak rá a hirdetésben alacsonynak írt, a valóságban azonban csak negyed vagy fél évig érvényes kamatmértékekre, illetve azokra a díjakra, amelyeken keresztül más bankok beszedik az "akciós" kamaton feláldozott bevételeket. Ha az óvatlan ügyfél csak az akciós ajánlatok alapján dönt, utóbb keserűen tapasztalhatja a kamatok, a költségek és így a havi törlesztőrészlet ugrásszerű emelkedését. A banknál egyéves kamatperiódusokat használnak a devizahiteleknél is" - mondják.
Mivel az ügyfelek igen érzékenyek a kezdő költségekre, a kedvezmények túlnyomó többsége ezekre vonatkozik. Az Index által megkérdezett bankok többségénél a már hagyományosnak mondható kedvezmények mind megtalálhatók. Hitelfelvételkor több költség is felmerül: az értékbecslési díj 30 ezer forint körül van ingatlanonként, a közjegyzői díj a hitel összegének 0,5-1 százaléka (az összeg függ az okirat fajtájától), illetve van még a hitelbírálati díj vagy folyósítási költség. Általában ez utóbbi a legnagyobb kezdő kiadás, mértéke elérheti a hitelösszeg 1-2 százalékát. A folyósítási díjat a bank számolja fel, így ennek elengedése a legegyszerűbb a számára. Mivel a közjegyzői díjat és az értékbecslési díjat nem a banknak fizeti az ügyfél, hanem harmadik személynek, ennek elengedése azt jelenti, hogy a bank fizeti ki ezt az összeget a hitelfelvevő helyett.

A CIB Bank tapasztalatai szerint is a kezdő kiadások okozzák a legnagyobb gondot a leendő adósoknak. Az előbb felsorolt költségeken kívül az eseteges önrész, illetve foglaló annyira megterhelheti a család pénztárcáját, hogy nem marad pénzük a költözésre, bútorokra. A pénzintézetnél például nem számítanak fel semmilyen díjat a folyósítás előtt, tehát jelenleg nincs szerződéskötési díj, hitelbírálati díj, rendelkezésre tartási díj, folyósítási jutalék. Mostani akciójukban az értékbecslési díjat fizetik vissza.

Az Inter-Európa Banknál kamatkedezményt és folyósításijutalék-kedvezményt adnak. Az MKB is kamatkedvezménnyel várja leendő ügyfeleit, illetve év végéig hiteligénylési díj nélkül lehet igényelni jelzálog-fedezetű hiteleket. A Raiffeisen Banknál is kedvezményes kamatot ajánlanak a devizahiteleknél. Az OTP Bank november 17-ig elengedi a közjegyzői díjat és az értékbeszlési díjat a svájci frank alapú deviza-, újlakás-vásárlási és építési hiteleknél. Az Erste Banknál a folyósítási jutalék felét engedik el, ha az ügyfél az Erste Bankhoz utaltatja bérét, és két csoportos megbízást ad, akkor a jutalék tejes összegét elengedik.

Jutalom és hitelkártya

Több bank is jutalmazza azt az ügyfelét, akik nála vezeti elsődleges számláját. Az mindegyik banknál feltétel, hogy a törlesztés egy náluk vezetett számláról történjen. A Raiffeisen Bank azoknak, akik a náluk vezetett számlára utatatják munkabérüket, és onnan legalább két csoportos beszedési megbízás teljesül, utólagosan jóváírják a hitelbírálati díjat. A K&H Bank a kezelési költség felét engedheti el, ha a banknál vezetett számlára érkezik a munkabér (és ha az ügyfél a kedvezmények közül azt választja). Az MKB bizonyos számlacsomagjainál kedvezményes kamatozású hiteleket vehetnek fel a potenciális ügyfelek. Az OTP Bank svájci frank alapú kombinált hitelt ajánl, az ügyfélnek egy évig nem kell kezelési költséget fizetnie, a kamat pedig 3,95 százalék - ezt azok az ügyfelek igényelhetik, akik jövedelem-átutalása a banknál vezetett számlához érkezik, és legalább két rendszeres átutalási megbízást adnak, ezenkívül lakás-takarékpénztári szerződéssel is rendelkeznek.

Bank Kedvezmények
Budapest Bank
kamatkedvezmények
CIB Bank
thm-akció, értékbecslési díj visszafizetése, ajándék hitelkártya
Erste Bank
folyósítási jutalék elengedése, ha a banknál vezeti főszámláját
HVB Bank
értékbecslési díj elengedése, kamatkedvezmények, ajándék hitelkártya
Inter-Európa Bank
kamatkedvezmény, folyósításijutalék-kedvezmény/mentesség
K&H Bank
személyre szabható hitelcsomag választható kedvezményekkel, ajándék hitelkártya
MKB Bank
kamatkedvezmény, két hét alatt folyósítanak, ajándék hitelkártya
OTP Bank
árfolyam-garancia, közjegyzői és értékbecslési díj elengedése devizahiteleknél, kombinált lakáshitel termékcsomag
Raiffeisen Bank
egymillió foritonként tízezer forint jóváírás, hitelbírálati díj jóváírása, ha itt vezeti főszámláját, kamatkedvezmény devizahiteleknél, egyszerűbb hitelkártya-bírálat
Bankok által nyújtott kedvezmények (forrás: banki honlapok)

Úgy tűnik, az új sláger a hitelkártya. Egyre több pénzintézetben adnak hitelkártyát külön hitelbírálat nélkül, vagy könnyített elbírálással a lakáshitel mellé. A CIB-nél például automatikusan jár a hitel mellé egy hitelkártya 200 ezer forintos hitelkerettel. A bank szerint ez azoknak nyújthat segítséget, akiknek nincs elegendő készpénzük arra, hogy berendezzék otthonukat. Az MKB Banknál is adnak ajándék hitelkártyát, ha az ügyfél ötmillió forint feletti lakáshitel-igénylését a bank jóváhagyja. A K&H Banknál a devizahitelek mellé adnak hitelkártyát. A Raiffeisennél egyszerűsített igénylés és bírálat mellett adnak hitelkártyát 150 ezer forintos hitelkerettel, itt az első éves kártyadíjat is elengedik.

Különlegességek

A bankok a majdnem mindenhol elérhető, szokványosnak mondható ajánlatokon túl különlegesnek számító kedvezményekkel is igyekeznek csábítani a leendő ügyfeleket. Az MKB Bank szerint az ügyfeleknél egyre nagyobb az igény arra, hogy gyorsan folyósítsák a hiteleket. A bank akciójában azt vállalja, hogy az iratok beadásától számított két héten belül folyósítják a kért hitelt (természetesen kedvező hitelbírálat esetén). Ha nem teljesítik ezt, az ügyfélnek az első évben nem kell kamatot fizenie. A banktól kapott tájékoztatás szerint eddig minden esetben teljesítették a vállalást annak köszönhetően, hogy átcsoportosítják a szükséges munkaerőt azokba a fiókokba, ahol több az igénylés, illetve nem központosítják az elbírálást, hanem a fiókoknál hagyják a döntési jogot.

A CIB Bank vállalja, hogy a svájci frank alapú hitelt igénylőknek a lehető legkedvezőbb thm-et ajánlja. Ezzel a kereskedelemben már régóta létező módszert ültettek át a banki gyakorlatba. Vagyis aki tud olyan írásbeli ajánlatot mutatni a CIB Banknak, amely az adott kategóriában kedvezőbb, akkor a pénzintézet biztosítja ugyanazokat a kedvező feltételeket, amit a másik banknál talált az ügyfél.

A Raiffeisen Banknál minden kiutalt egymillió forint után tízezer forintot utólagosan jóváír az ügyfél számláján, ezt az adós szabadon elköltheti.

A K&H Bank ingatlanfedezetű hiteleinél az ügyfél különböző kedvezmények közül választhat. Egyrészt kérhet 0,25 százalékos kamatkedvezményt, vagy választhat ugyanekkora kezelésiköltség-kedvezményt. Kérheti a kezelési költség 50 százalékos elengedését, ha a munkabér a banknál vezetett számlára érkezik. Illetve választhatja azt a lehetőséget is, hogy elengedik a szerződéskötési díjat, valamint az elengedett díj 100 százalékát, maximum 100 ezer forintot még jóváírnak hitelkártyáján. Ezzel az ügyfél maga választhatja meg, melyik kedvezménnyel jár a legjobban.

Egyénre szabva

Felmerül a kérdés, az ügyfelekért folytatott élesedő versenyben a bankok hajlandóak-e egyénre szabott kedvezményeket adni. A pénzintézetek többsége nem, kizárólag az előre meghatározott konstrukciók közül lehet választani. A Budapest Bank, a K&H Bank, az OTP Bank, az Erste Bank, az MKB Bank nem ad egyedi kedvezményeket.

Az Inter-Európa Bank válaszolt úgy, hogy tud egyedi kedvezményeket és konstrukciókat ajánlani. Persze csak akkor, ha jövedelmi és fedezeti oldalról is kiemelkedően hitelképesnek bizonyul az igénylő. A CIB-nél mindig az adott helyzettől függ, milyen egyedi kedvezményt adnak, a Raiffeisen pedig a jó adósnak minősülő ügyfeleket folyamatosan új, kedvezményes lehetőségekkel keresi meg.