Vendel
6 °C
20 °C

Sokan lízingelik az otthonukat

2006.03.10. 09:20
Rendkívüli érdeklődés tapasztalható a lakáslízingszegmensben. Az idén 30 milliárd forintra rúg a piac nagysága, ám jövőre egyes becslések szerint akár a 100-150 milliárd forintot is elérheti a volumen.
Beváltotta a lakáslízing a hozzá fűzött reményeket, a piacon elsőként elindult OTP-SCD Lízing teljes szerződéses állománya február végére elérte a 3,6 milliárd forint értéket. A lakossági szegmensből 1,1 milliárd forint értékű szerződést számlál a társaság, míg a nagyobb részt az intézményi befektetők adják, ebből az ügyfélkörből már 2,5 milliárd forintnyi szerződésállomány gyűlt össze - mondta Dunavölgyi Mária, az OTP-SCD Lízing Zrt. vezérigazgatója.

A piacon rendkívül aktív az érdeklődés, elsősorban a lízing iránt, hiszen annak nagyobb az újdonságértéke - összegezte tapasztalatait Tölgyes László, az ez év februárban színre lépett Biggeorge's csoporthoz tartozó BG Lízing vezérigazgatója. Bár mint hozzátette: az ügyfelek közel harmada úgy keresi meg a céget, hogy még nem döntött a hitel és a lízing között. Az elmúlt két hétben nagyon nagy volt az érdeklődés, naponta mintegy 10 lízingkérelem érkezett be - számoltak be a HVB Leasingnél, amely február második felében indította el konstrukcióját.

15-20 millió forint - jellemzően ilyen értékű lakásokhoz igényelnek lakáslízinget a magánszemélyek, azaz átlagosan az 50-60 négyzetméteres lakások terén tapasztalható mozgás. "Bízunk abban, hogy hamarosan a vidéki és a fővárosi igénylések aránya kiegyenlítődhet, és több ügyfelünk lesz a nagyobb értékű ingatlanok vásárlói között is" - jegyezte meg Dunavölgyi Mária. A BG Lízing vezérigazgatója arról számolt be, hogy a finanszírozandó lakások értéke erősen szóródik, tipikusan 12-20 millió forint közöttiek, de számos egyedi, nagyobb összegű kérelem is van köztük.

Fővárosi lakásokat lízingelnek főleg

A megkeresések zöme budapesti lakásra érkezett a társasághoz, míg a HVB Leasingnél - ahol a 12-25 milliós lízingkérelmek voltak mindeddig a leggyakoribbak -, a főváros és vidék megoszlása hasonló. Ám míg vidéken a családi házak dominálnak, addig Budapesten a lakóparki vagy használt bérházi lakások a keresettek - tették hozzá a lízingcégnél.

A lakáslízing egyik legnagyobb vonzerejeként a nullaszázalékos önerőt jelölték meg a szakemberek, ez mindegyik piaci szereplő kínálatában szerepel, ám némi eltérés tapasztalható. Az OTP-SCD-nél egyedül az a feltétel, hogy új építésű ingatlant szemeljen ki magának az ügyfél, ám az már mindegy, hogy fővárosi vagy vidéki lakásról van szó. A BG Magyarország Lízingnél a nulla önerőt csak abban az esetben igényelheti az ügyfél, ha új építésű budapesti lakásról van szó s a jövedelemalapú adósminősítést választja. A CIB Ingatlanlízing kizárólag a magas bonitású ügyfelek számára teszi lehetővé a nullaszázalékos önerővel való finanszírozást, s hasonló stratégiát fogalmazott meg a HVB Leasing is.

Mi az eddigi tapasztalat? Az OTP-SCD Lízingnél az igénylések 90-95 százaléka továbbra is önerő nélküli lízingkonstrukcióban érkezik. A BG Lízingnél a jövedelemigazolás nélküli konstrukcióra is van érdeklődés, ám döntően a jövedelemvizsgálat-alapú adósminősítést célozzák meg a hitelkérelmek. S mint Tölgyes László hozzátette: a piacon egyedülállónak számító BG Twist lízingrefinanszírozási terméket is többen választották, amelynek az a lényege, hogy a vevők előtörlesztési díj nélkül válthatnak hitelre, amennyiben az ehhez szükséges 30-40 százalékos önerőt törlesztették.

A lakáslízing-piaci szereplők köre tovább bővülhet: a K&H Lízingcsoportnál úgy fogalmaztak, hogy 2006-ban elindítják a lakáslízingterméküket, az Erste Banknál pedig folynak az előkészületek a lakáslízing bevezetéséhez, az indulást a második fél év elejére tervezik.