Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sokan lízingelik az otthonukat

2006.03.10. 09:20
Rendkívüli érdeklődés tapasztalható a lakáslízingszegmensben. Az idén 30 milliárd forintra rúg a piac nagysága, ám jövőre egyes becslések szerint akár a 100-150 milliárd forintot is elérheti a volumen.
Beváltotta a lakáslízing a hozzá fűzött reményeket, a piacon elsőként elindult OTP-SCD Lízing teljes szerződéses állománya február végére elérte a 3,6 milliárd forint értéket. A lakossági szegmensből 1,1 milliárd forint értékű szerződést számlál a társaság, míg a nagyobb részt az intézményi befektetők adják, ebből az ügyfélkörből már 2,5 milliárd forintnyi szerződésállomány gyűlt össze - mondta Dunavölgyi Mária, az OTP-SCD Lízing Zrt. vezérigazgatója.

A piacon rendkívül aktív az érdeklődés, elsősorban a lízing iránt, hiszen annak nagyobb az újdonságértéke - összegezte tapasztalatait Tölgyes László, az ez év februárban színre lépett Biggeorge's csoporthoz tartozó BG Lízing vezérigazgatója. Bár mint hozzátette: az ügyfelek közel harmada úgy keresi meg a céget, hogy még nem döntött a hitel és a lízing között. Az elmúlt két hétben nagyon nagy volt az érdeklődés, naponta mintegy 10 lízingkérelem érkezett be - számoltak be a HVB Leasingnél, amely február második felében indította el konstrukcióját.

15-20 millió forint - jellemzően ilyen értékű lakásokhoz igényelnek lakáslízinget a magánszemélyek, azaz átlagosan az 50-60 négyzetméteres lakások terén tapasztalható mozgás. "Bízunk abban, hogy hamarosan a vidéki és a fővárosi igénylések aránya kiegyenlítődhet, és több ügyfelünk lesz a nagyobb értékű ingatlanok vásárlói között is" - jegyezte meg Dunavölgyi Mária. A BG Lízing vezérigazgatója arról számolt be, hogy a finanszírozandó lakások értéke erősen szóródik, tipikusan 12-20 millió forint közöttiek, de számos egyedi, nagyobb összegű kérelem is van köztük.

Fővárosi lakásokat lízingelnek főleg

A megkeresések zöme budapesti lakásra érkezett a társasághoz, míg a HVB Leasingnél - ahol a 12-25 milliós lízingkérelmek voltak mindeddig a leggyakoribbak -, a főváros és vidék megoszlása hasonló. Ám míg vidéken a családi házak dominálnak, addig Budapesten a lakóparki vagy használt bérházi lakások a keresettek - tették hozzá a lízingcégnél.

A lakáslízing egyik legnagyobb vonzerejeként a nullaszázalékos önerőt jelölték meg a szakemberek, ez mindegyik piaci szereplő kínálatában szerepel, ám némi eltérés tapasztalható. Az OTP-SCD-nél egyedül az a feltétel, hogy új építésű ingatlant szemeljen ki magának az ügyfél, ám az már mindegy, hogy fővárosi vagy vidéki lakásról van szó. A BG Magyarország Lízingnél a nulla önerőt csak abban az esetben igényelheti az ügyfél, ha új építésű budapesti lakásról van szó s a jövedelemalapú adósminősítést választja. A CIB Ingatlanlízing kizárólag a magas bonitású ügyfelek számára teszi lehetővé a nullaszázalékos önerővel való finanszírozást, s hasonló stratégiát fogalmazott meg a HVB Leasing is.

Mi az eddigi tapasztalat? Az OTP-SCD Lízingnél az igénylések 90-95 százaléka továbbra is önerő nélküli lízingkonstrukcióban érkezik. A BG Lízingnél a jövedelemigazolás nélküli konstrukcióra is van érdeklődés, ám döntően a jövedelemvizsgálat-alapú adósminősítést célozzák meg a hitelkérelmek. S mint Tölgyes László hozzátette: a piacon egyedülállónak számító BG Twist lízingrefinanszírozási terméket is többen választották, amelynek az a lényege, hogy a vevők előtörlesztési díj nélkül válthatnak hitelre, amennyiben az ehhez szükséges 30-40 százalékos önerőt törlesztették.

A lakáslízing-piaci szereplők köre tovább bővülhet: a K&H Lízingcsoportnál úgy fogalmaztak, hogy 2006-ban elindítják a lakáslízingterméküket, az Erste Banknál pedig folynak az előkészületek a lakáslízing bevezetéséhez, az indulást a második fél év elejére tervezik.