Judit
2 °C
7 °C

Egyre kedveltebb az ingatlanlízing

2008.03.26. 07:14
Számos új termék bevezetése, kedvezőbbé váló konstrukciók, éleződő piaci verseny - a lakáslízing idei esztendejét is többek között ezek jellemezhetik.

Az ingatlanlízing arányának további növekedését várja Várkonyi Csaba, az Erste Ingatlanlízing vezérigazgatója a lakásfinanszírozás területén 2008-ban, miután meglátása szerint egyre több lesz az olyan ügyfél, aki megérti és kihasználja e konstrukció előnyeit. Ebbe a körbe sorolhatók többek között a hiteleknél nagyobb finanszírozási hányadok, a hosszabb futamidő, valamint új lakásoknál a kamatmentes áfafinanszírozás.

Bár mint Rozner Anna, a CIB Lakáslízing üzletágvezetője fogalmazott: továbbra sem gondolják, hogy a lízingtermék a hitel konkurense lehetne, sokkal inkább kiegészítő jellegűnek tekinthető. A lakáslízing ugyanis azok számára jelenthet kedvező megoldást, akiknek nincs a hiteleknél elvárt önerejük vagy nem jogosultak az állami támogatásokra.

Akár 0 százalékos önerő

Az eddigi tapasztalatok is ezt támasztják alá: a lakáslízinget igénylőknek jellemzően alacsony az önerejük, vagy saját forrásukat nem erre a célra szeretnék felhasználni. Az OTP Lakáslízingnél a saját erő nélküli ügyletek aránya mintegy 74 százalékos az újlakás-finanszírozáson belül. Azon ügyletek esetében pedig, ahol van önerő-befizetés (új és használt lakásoknál egyaránt), 20-30 százalék teljesítése a jellemző.

Az Erste Ingatlanlízingnél is népszerű a nullaszázalékos sajáterő-finanszírozás, de - mint hozzátették - ugyanilyen kedvelt a fedezetalapú finanszírozás is, ahol minimálbér igazolása mellett az új lakások esetén a forgalmi érték, a használtaknál a hitelbiztosítéki érték 90 százalékáig finanszíroz a lízingcég.

A CIB Lakáslízingnél a ténylegesen nulla százalék önerős a ritkább; ennek az egyik fő oka, hogy a legtöbb beruházó megköveteli a 10 százalék foglalót. Új lakásoknál általában 0-10 százalékkal igénylik a finanszírozást, használtaknál a jellemző önerő 20 százalék - mondta a Világgazdaság érdeklődésére Rozner Anna.

A Raiffeisen Lízingnél sem jellemzők a saját erő nélküli ügyletek, általában 20-30 százalék megfizetése mellett valósulnak meg. A Hypo Alpe-Adria Leasingnél pedig, amely továbbra is a prémium kategóriájú lakóingatlanok finanszírozására összpontosít, az átlagos finanszírozott összeg 60 millió forint, az igényelt önerő pedig 15 százalék körül mozog.

Dinamikus bővülés előtt áll

A lakáslízing keretében egyébként az ügyfelek jellemzően 20-25 éves futamidőre általában 12-20 millió forint hitelösszeget igényelnek. A piaci szereplők optimisták, érdemi bővüléssel számolnak.

Impozáns terveket fogalmazott meg erre az esztendőre a piacvezető OTP Lakáslízing vezérigazgatója, Dunavölgyi Mária is; a tavalyi duplázás után a tervek szerint megkétszerezi, 32 milliárd forintra növeli szerződéses portfólióállományát. A Hypo Alpe-Adria Leasingnél is úgy tapasztalták, hogy az adóváltozások adta lehetőségek kiaknázásához kapcsolódó finanszírozás iránt érdeklődők száma már ez év elején ugrásszerűen megnőtt - mondta Kiss Zoltán vezérigazgató.

Új termékek, akciók

Új termékekben az idén sem lesz hiány, bár igaz, a legtöbben egyelőre nem kívánták felfedni kártyájukat. Egyes vélemények szerint lízingfinanszírozásnál is a kapcsolt, keresztértékesített termékeké a jövő, míg mások úgy látják: miután a verseny egyre kiélezettebb, így a szolgáltatások is kedvezőbbek, szélesebb körűek lesznek, ez az akciók számának a növekedését is maga után vonhatja.

Az Erste Ingatlanlízing - amely 2007-ben már kialakította a lakossági és a vállalkozói szegmensnek szánt termékeit - az ingatlanlízingnek kedvező adóváltozások fényében az idén elsősorban a kkv-knak és a mikrovállalkozásoknak szóló termékek fejlesztésére összpontosít.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?