Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Egyre kedveltebb az ingatlanlízing

2008.03.26. 07:14
Számos új termék bevezetése, kedvezőbbé váló konstrukciók, éleződő piaci verseny - a lakáslízing idei esztendejét is többek között ezek jellemezhetik.

Az ingatlanlízing arányának további növekedését várja Várkonyi Csaba, az Erste Ingatlanlízing vezérigazgatója a lakásfinanszírozás területén 2008-ban, miután meglátása szerint egyre több lesz az olyan ügyfél, aki megérti és kihasználja e konstrukció előnyeit. Ebbe a körbe sorolhatók többek között a hiteleknél nagyobb finanszírozási hányadok, a hosszabb futamidő, valamint új lakásoknál a kamatmentes áfafinanszírozás.

Bár mint Rozner Anna, a CIB Lakáslízing üzletágvezetője fogalmazott: továbbra sem gondolják, hogy a lízingtermék a hitel konkurense lehetne, sokkal inkább kiegészítő jellegűnek tekinthető. A lakáslízing ugyanis azok számára jelenthet kedvező megoldást, akiknek nincs a hiteleknél elvárt önerejük vagy nem jogosultak az állami támogatásokra.

Akár 0 százalékos önerő

Az eddigi tapasztalatok is ezt támasztják alá: a lakáslízinget igénylőknek jellemzően alacsony az önerejük, vagy saját forrásukat nem erre a célra szeretnék felhasználni. Az OTP Lakáslízingnél a saját erő nélküli ügyletek aránya mintegy 74 százalékos az újlakás-finanszírozáson belül. Azon ügyletek esetében pedig, ahol van önerő-befizetés (új és használt lakásoknál egyaránt), 20-30 százalék teljesítése a jellemző.

Az Erste Ingatlanlízingnél is népszerű a nullaszázalékos sajáterő-finanszírozás, de - mint hozzátették - ugyanilyen kedvelt a fedezetalapú finanszírozás is, ahol minimálbér igazolása mellett az új lakások esetén a forgalmi érték, a használtaknál a hitelbiztosítéki érték 90 százalékáig finanszíroz a lízingcég.

A CIB Lakáslízingnél a ténylegesen nulla százalék önerős a ritkább; ennek az egyik fő oka, hogy a legtöbb beruházó megköveteli a 10 százalék foglalót. Új lakásoknál általában 0-10 százalékkal igénylik a finanszírozást, használtaknál a jellemző önerő 20 százalék - mondta a Világgazdaság érdeklődésére Rozner Anna.

A Raiffeisen Lízingnél sem jellemzők a saját erő nélküli ügyletek, általában 20-30 százalék megfizetése mellett valósulnak meg. A Hypo Alpe-Adria Leasingnél pedig, amely továbbra is a prémium kategóriájú lakóingatlanok finanszírozására összpontosít, az átlagos finanszírozott összeg 60 millió forint, az igényelt önerő pedig 15 százalék körül mozog.

Dinamikus bővülés előtt áll

A lakáslízing keretében egyébként az ügyfelek jellemzően 20-25 éves futamidőre általában 12-20 millió forint hitelösszeget igényelnek. A piaci szereplők optimisták, érdemi bővüléssel számolnak.

Impozáns terveket fogalmazott meg erre az esztendőre a piacvezető OTP Lakáslízing vezérigazgatója, Dunavölgyi Mária is; a tavalyi duplázás után a tervek szerint megkétszerezi, 32 milliárd forintra növeli szerződéses portfólióállományát. A Hypo Alpe-Adria Leasingnél is úgy tapasztalták, hogy az adóváltozások adta lehetőségek kiaknázásához kapcsolódó finanszírozás iránt érdeklődők száma már ez év elején ugrásszerűen megnőtt - mondta Kiss Zoltán vezérigazgató.

Új termékek, akciók

Új termékekben az idén sem lesz hiány, bár igaz, a legtöbben egyelőre nem kívánták felfedni kártyájukat. Egyes vélemények szerint lízingfinanszírozásnál is a kapcsolt, keresztértékesített termékeké a jövő, míg mások úgy látják: miután a verseny egyre kiélezettebb, így a szolgáltatások is kedvezőbbek, szélesebb körűek lesznek, ez az akciók számának a növekedését is maga után vonhatja.

Az Erste Ingatlanlízing - amely 2007-ben már kialakította a lakossági és a vállalkozói szegmensnek szánt termékeit - az ingatlanlízingnek kedvező adóváltozások fényében az idén elsősorban a kkv-knak és a mikrovállalkozásoknak szóló termékek fejlesztésére összpontosít.