Eleonóra
-1 °C
2 °C

Újabb rendelkezések a lakásmaffia ellen

2005.11.17. 17:31
A lakásmaffia visszaszorítását célzó intézkedések sorába illeszkedik az a kormányrendelet, ami január elsején lép életbe. A hétfőn elfogadott törvénnyel összhangban e rendelet célja, hogy a jövőben sokkal nehezebb legyen visszaélni a lakcímet igazoló kártyákkal és a személyi igazolványokkal.

Január elsejétől, ha az okmányirodán bejelentjük, hogy elvesztettük, vagy ellopták az igazolványunkat, akkor a jegyző automatikusan elrendeli körözésüket, és ez a rendőrség körözési jegyzékében szerepelni fog - mondta Batiz András szóvivő csütörtökön. Jelenleg a rendőrség nem tud róla, ha elvész valakinek a személyi igazolványa, vagy ellopják, mivel ez nem kerül be a körözési jegyzékbe, így viszont könnyebb visszaélni az ilyen okmányokkal. A változtatáshoz nincs szükség a parlament jóváhagyására, mivel kormányrendeletről van szó.

Törvénymódosításra van szükség ugyanakkor egy másik döntés miatt. Arról van szó, hogy ha egy régi típusú személyiben a lakcímadat elavult, azaz már nem igaz az, ami az igazolványban szerepel, akkor az egész igazolvány érvénytelenné válik - fogalmazott a szóvivő. Ha január 1-je után, például egy közúti ellenőrzésnél kiderül, hogy valaki nem jelentkezett ki eladott lakásából, akkor akár 30 ezer forintos bírságra is számíthat szabálysértés miatt.

A diákoknak elég lesz a mostani kettő helyett négyévente megújítaniuk a tartózkodási helyük bejelentését, mivel képzési idejük általában négy év.

Valódi és érvényes

Ezek a lépések szervesen illeszkednek a lakásmaffia visszaszorítását célzó intézkedések sorába, hiszen így a jövőben sokkal nehezebb lesz visszaélni a lakcímet igazoló kártyákkal és a személyi igazolványokkal - mutatott rá Batiz András. Ugyanezt szolgálja az a döntés is, amelynek értelmében - ha az Országgyűlés elfogadja a kormány javaslatát -, január 1-jétől bárki ellenőrizni tudja majd, hogy az igazolvány, amit bemutatnak neki, valódi és érvényes-e. Ezzel biztonságosabbá válnak az olyan ügyletek, mint például az ingatlanok, vagy az autók adás-vétele.

Ehhez elég lesz egy kérelemben megadni a szóban forgó igazolvány számát vagy a BM Központi Hivatalánál, vagy pedig az inerneten, az ügyfélkapun keresztül. A választ 30 napon belül meg kell adnia a hivatalnak, és abból kiderül majd, hogy a szóban forgó igazolvány valódi és érvényes-e.A szolgáltatásért fizetni kell majd.

Más személyes adatot nem ad ki ilyenkor sem a hatóság. A Belügyminisztérium csak azt igazolja vissza, hogy az adott igazolvány valódi és érvényes-e, vagy esetleg elveszítette valaki, netán lopott igazolványról van-e szó. Jelenleg is kérhetünk ilyen adatokat, de most még igazolnunk kell, hogy milyen célból van rá szükségünk, és milyen jogon kérjük. Ez szűnik meg a jövőben: a hivatal nem mérlegelheti majd, hogy kiadja-e nekünk az adatot, vagy nem - tájékoztatott a szóvivő.