Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Több pénzt szánnak lakásra a vásárlók

2006.10.10. 16:44
Budapesten a legnépszerűbbek a 15-20 millió forint között elérhető 1,5 - 2 szobás lakások, melyeket legszívesebben a XIII. és a XIV. kerületben, valamint Ó - és Újbudán vennének meg a kutatásban résztvevők - derül ki a Duna House ingatlanközvetítő-hálózat ezerfős mintán végzett aktuális felméréséből.

A megkérdezettek mindössze hat százaléka tervezi, hogy tízmillió forint alatt vásároljon - ez a legutóbbi, tavaszi felmérés eredményéhez képest több, mint 10 százalékpontos csökkenés - vagyis aki már vásárlásra szánja magát, próbál "élhető" alapterületű ingatlan birtokába jutni. (Nem mellékes az sem, hogy a 10 millió forintnál olcsóbb - különösen újépítésű - lakások kínálata a fővárosban véges).

A kereslet jellemzően a 10-20 millió forint közötti árkategóriában koncentrálódik, a válaszadók több, mint 60 százaléka ezt az intervallumot jelölte meg – közülük is a legtöbben 15 illetve 20 millió forintos értékhatárban gondolkodnak. Jól érezhető az árplafon további felfelé tolódása, ha összevetjük a tavaszi és az őszi felmérés eredményét: míg áprilisban a felmérésben résztvevők 55 százaléka keresett 15 millió forint alatt lakást, jelenleg ez az arány már csak 37 százalék - ezzel párhuzamosan a tavaszi 75 százalékhoz képest most 68 százalék gondolkodik úgy, hogy 20 millió forint számára a felső határ - jellemzi a helyzetet Murányi Ákos, a Duna House Holding elemzési vezetője.

Tovább erősödött a kereslet a drágább ingatlanok irányába - míg tavasszal 30 millió forintnál drágábban csak a megkérdezettek 5 százaléka vásárolt volna, ez az arány a mostani felmérésben 10 százalékra emelkedett, többen voltak azok is, akik akár 50-60 millió forintért is szívesen vásárolnának.

A maximálisan elkölteni kívánt összeg emelkedésében vélhetően szerepet játszottak az egyre könnyebben elérhető lakáshitelkonstrukciók, valamint az önerő nélküli lakáshitelek, illetve az ingatlanlízing erősödése. A Duna House Hitel Centrum tapasztatalatai szerint a legjellemzőbb, hogy a vásárlók 7-10 millió forint közötti összegeket igényelnek, de magas azok aránya is, akik szinte minimális önerővel vásárolnának.

Melyek a legkedveltebb területek?

A divat nem sokat változott fél év alatt: a fővárosban a két legkedveltebb lakásvásárlási célpont a XIII. és a XIV. kerületek – a felmérésben résztvevők több, mint 40 százaléka vásárolná meg itt lakását, a XIII. kerületet valamivel többen favorizálják, de az érdeklődés megoszlása közel azonos.

A budai oldalon változatlanul őrzi vezető helyét a XI. kerület, a válaszolók 20 százaléka vásárolna szívesen Újbudán ingatlant. Továbbra is őrzi népszerűségét a III. kerület is, ahol elsősorban a kellemes, zöld környezetet keresik a leendő vásárlók.

A pesti belváros, az V. és VI. kerület iránt nem változott számottevően az érdeklődés, hasonlóan a korábbi felmérésekhez a leendő vásárlók közel 25 százaléka költözne szívesen ezekbe a kerületekbe. Növekedett a kereslet a VII. kerület iránt, elsősorban a jó közlekedési lehetőségek és a Belvároshoz való közelség miatt - a kerületben több, előnyős elhelyezkedésű új építésű társasház közül is lehet választani.

Jórészt a megfizethető áraknak köszönhetően számottevő az érdeklődés a X. kerület iránt, de van potenciális kereslet az úgynevezett "külső kerületek" vonatkozásában is: a XV-XIX. kerületekben a megkérdezettek 13 százaléka vásárolna. A "20-as" kerületeket továbbra is viszonylag kevesen keresik, csak a XX. és a budai XXII. kerület iránt volt némileg nagyobb érdeklődés a felmérésben részt vevők között.

Az agglomerációba költözés iránt is folyamatos az érdeklődés, a válaszadók 6 százaléka tervez ott vásárolni, jellemzően Érden, Dunakeszin vagy például Gyömrőn.

Használtat vagy újat?

A felmérés adatai szerint új építésű lakást a megkérdezettek közel 50 százaléka szeretne vásárolni, míg 30 százalékuk számára teljesen mindegy, hogy használt, vagy új lakásba költözik, mindkét megoldásra nyitott.

A megkérdezettek alig több, mint egytizede vásárolna mindössze egyszobás lakást, ugyan az arány néhány százalékponttal növekedett tavaszhoz képest, az egyszobásokat egyre inkább kiadási célra, illetve befektetésnek keresik. A kutatás eredménye alapján a garzonokért a leendő vásárlók jellemzően 7-12 millió forint közötti összeget fizetnének ki, az ilyen típusú lakások iránt leginkább a Belvárosban és a XIII. kerületben mérhető jelentősebb kereslet.

Továbbra is viszik a pálmát a 1,5-2 szobás lakások: a válaszadók majdnem 60 százaléka szeretne ilyen típusú lakásba költözni. A legnagyobb érdeklődés kétségkívül a kétszobás lakások iránt volt tapasztalható: 32 százalék nyilatkozott úgy, hogy szívesen venne ilyen lakást. A háromszobás ingatlanok iránt is élénk az érdeklődés - a megkérdezettek több, mint 15 százaléka keres ilyen elosztást, jellemzően 20-25 millió forintért.

A nagyobb alapterületű otthonok és családi házak iránt valamivel több, mint 6 százaléka érdeklődik a válaszadóknak, 4 szoba esetében 30-40 millió, 5 vagy több szoba esetén 50 millió forint környékén gondolkodva.