Gusztáv
-4 °C
1 °C

Hová megyünk lakni?

2006.08.08. 13:47
A budapestiek többsége szeret Budapesten élni, bár csendes és zöld környezetre vágynak, és nem bánják, ha közel van a Belváros. A Studio Metropolitana felmérésében megkérdezettek alig több mint negyede tartozik a gyakori lakhelyváltók közé. Kétötödük semmiképpen sem költözne el jelenlegi lakóhelyéről, míg a válaszadók mintegy negyede nyilatkozott úgy, hogy szívesen váltana.

A budapestiek alapvetően csendes, nyugodt, sok zöldterülettel körülvett környékre költöznének, ahonnan ugyanakkor könnyedén elérhetik a Belvárost is - derül ki a Studio Metropolitana felméréséből. A fővárosiak eszerint elvárják, hogy nyugodt, kertvárosias életük mellett jó infrastrukturális ellátást is kapjanak. Alapvetően elégedettek a boltok, üzletek számával, így ez a szempont kevéssé bizonyult fontosnak.

Élni Budapesten

A megkérdezettek több mint kétötöde szerint (inkább) jó Budapesten élni. A válaszadók fele szerint van jó és rossz oldala is, míg egytizedük nyilatkozott úgy, hogy rossz ebben a városban élni. A boltok, üzletek számával, közelségével elégedettnek vallották magukat a megkérdezettek. Budapest szabadidős parkjaival, valamint a játszóterek számával azonban már a közepesnél alacsonyabb volt az elégedettség, hasonlóan a tömegközlekedés megítéléséhez. A budapestiek számára fontos, hogy lakóhelyük biztonságos és tiszta legyen.

A megkérdezettek több mint fele Budapestet választaná lakóhelyéül, főként azok, akik sosem éltek más településen. Pest megyei településre a megkérdezettek közel negyede költözne szívesen: főként azok, akik éltek már valamely Pest megyei településen, míg vidéki nagyvárosba a válaszadók 6, vidéki kisvárosba 9 százaléka költözne szívesen.

Ha Budapesten belül kellene lakókerületet választaniuk - úgy, hogy az ingatlanárakat figyelmen kívül hagyhatnák -, a legtöbben a II., a XIV., a XI., a XII. és a III. kerületbe költöznének. Mivel a zöm a "zöldbe vágyik", ezért nem meglepő, hogy legtöbben családi házba költöznének legszívesebben, s akik jelenleg is ilyen típusú épületben élnek, azok körében szinte minden válaszadó a családi házat preferálja élethelyéül, és nem is költözne máshová. A budapestiek 13 százaléka kertes, villaszerű társasházban képzelné el jövőjét: régi, többemeletes bérházba a megkérdezettek alig 5 százaléka költözne szívesen.

A megkérdezettek alig több mint negyede tartozik a gyakori lakhelyváltók közé. Kétötödük semmiképpen sem költözne el jelenlegi lakóhelyéről, míg a válaszadók mintegy negyede nyilatkozott úgy, hogy szívesen váltana lakóhelyet. A költözési szándék leggyakoribb indokaként a jelenlegi lakás méretének, illetve jellegének kifogásolása állt.

Költözni bárhová

Mindössze a megkérdezettek negyede vallotta, hogy a rendszerváltás előtt költözött jelenlegi otthonába: elsősorban az idősebbek és ettől nem függetlenül az alacsony iskolai végzettségűek a legkevésbé mobilisak. A fiatal középkorúak többségében a 80-as, 90-es években költöztek utoljára, míg a legfiatalabb korosztályba tartozók mintegy negyede (a teljes minta tizede) még sosem költözködött. A megkérdezettek alig több mint negyede tartozik a gyakori lakhelyváltók közé: mindössze 28 százaléka költözött háromnál többször a válaszadóknak. A jelenleg Budapesten lakók több mint fele élt már eddig vidéken is. A budapestiek mintegy negyede nyilatkozott úgy, hogy szívesen váltana lakóhelyet.

Mindenki számára fontos, hogy a környék, ahova költöznének, csendes, tiszta, jó levegőjű legyen, jó legyen a közbiztonság, illetve sok zöldterület, park legyen a közelben.

A jellegzetes elvárásokkal bírók között az egyik jól körülhatárolható csoport a nyugdíjasoké, akik különösen csendes, zöld területen szeretnének élni. Ezenkívül elsősorban erre a csoportra jellemző, hogy szívesebben költöznek olyan helyre, amelyet jelenleg is ismernek, esetleg mostani, megszokott lakóhelyükhöz is közel van. Szívesen veszik, ha rokonaik is közel élnek hozzájuk. Ha utaznak, elsősorban a tömegközlekedést veszik igénybe a nyugdíjasok, és ezen eszközök közül is előnyben részesítik a kötött pályás tömegközlekedési eszközöket.

Egy másik csoport a 30-44 éves nők, azaz a jellemzően kisgyerekes anyák, akik elsősorban gyermekeik igényeinek kielégítése miatt "lógnak ki" a sokaságból. Számukra fontos, hogy a környéken, ahova költöznek, legyen játszótér, bölcsőde, óvoda, valamint szabadtéri sportolásra alkalmas terület.

A fiatal férfiak között találjuk legnagyobb számban azokat, akik mozgalmasabb életre vágynak, szívesen veszik, ha lakóhelyük könnyen megközelíthető éjszakai tömegközlekedéssel.