Olivér
5 °C
8 °C

Az emberek nem számítanak semmi jóra

2006.07.06. 10:01
Az Ecostat lakossági konjunktúraindexének adatai érezhető csökkenést mutatnak az idei második negyedévben. A várakozások az előző negyedévi csaknem négyéves csúcsot jelentő érték után a tavaly nyári szintre zuhantak, megtörve ezzel a 2003 óta tartó javuló tendenciát. Minden tényezőben rosszabbat várunk.

Az Ecostat lakossági konjunktúraindexe 2006 második negyedévében - a tervezett kiigazítások hatására - érezhetően csökkent. Az index értéke 42,9 százalék, vagyis mintegy 4,4 ponttal alacsonyabb az előző negyedévinél. A háztartások - anyagi helyzetük kivételével - az összevont index valamennyi elemére az eddigieknél lényegesen kedvezőtlenebb értékelést adtak.

Leginkább az inflációtól félnek

A legnagyobb mértékben az inflációtól való félelem nőtt, ennek a mutatónak az értéke 14 ponttal csökkent. A lakosság háromnegyede számít arra, hogy a következő 12 hónapban nagyobb mértékű lesz a pénzromlás, mint az elmúlt évben. Ezen belül a válaszadók 26 százaléka a tavalyinál jelentősen nagyobb áremelkedéseket vár.

A háztartások 46 százaléka növekvő mértékű munkanélküliségre számít, míg a munkát keresők számának csökkenését 22 százalékuk várja a következő évre. A lakosság 32 százaléka a munkanélküliek számának kismértékű, további 14 százaléka lényeges növekedésére számít - olvasható a jelentésben.

Nincs mit félretenni

A háztartások átlagos havi nettó jövedelme 2006 második negyedévében - bevallásuk szerint - 167 647 forint volt, az egy főre jutó nettó jövedelem átlaga meghaladta a 65 ezer forintot. Mindkét összeg magasabb az előző negyedévi értéknél, a háztartások anyagi helyzete tehát javult.

Ennek ellenére a többség továbbra sem tud félretenni. A háztartások 51 százaléka állítja, hogy éppen csak megél jövedelméből. Minimális mértékű megtakarításra 24 százaléknak nyílik lehetősége, míg jelentős megtakarítási potenciál mindössze egy százalékra jellemző. A családok 15 százaléka tartalékait éli fel, további 8 százaléka fokozatosan eladósodik - derül ki a felmérésből.

Nemcsak takarékoskodásra nem futja, nagyobb vásárlásokra sincs pénz. Tartós fogyasztási cikkek vásárlását a háztartások 21 százaléka tervezi, ez az arány 6 százalékkal marad el a három hónappal korábban mért értéktől.

Kevesebb bizonytalan, több pesszimista

A válaszadók 55 százaléka értékelte anyagi helyzetét közepesnek, 17 százalékuk jónak, 27 százalékuk rossznak. A lakosság 48 százaléka nem érzett változást háztartása pénzügyi helyzetében az egy évvel ezelőtti állapothoz képest, a kilátások viszont jelentősen romlottak. Az előző negyedévhez képest a bizonytalanok aránya a korábbi felére csökkent, a pesszimistáké viszont kétszeresére nőtt, míg az optimisták aránya alig változott.

Az ország gazdasági helyzetének megítélése is romlott. A tavalyi makrogazdasági változásokat a második negyedévben 4 százalékponttal rosszabbnak értékelték, mint az előzőben. Tíz emberből négy úgy látja, romlott az ország gazdasági helyzete az elmúlt 12 hónapban, míg a javulásban csak egyharmaduk hisz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?