Gusztáv
-4 °C
1 °C

Rohamoznak a lakóparkfejlesztők

2004.10.12. 07:59
Lassan tíz éve, hogy hazánkban megépült az első lakópark, és ez a szegmens még az ingatlanpiac stagnálása idején is növekszik. Az utóbbi időben sem vesztettek népszerűségükből, "csak" megfelelő eladási technikára van szükség. Egyre gyakoribb a garázs-, tároló- és konyhabútor-akció.
Soha nem látott intenzitás és fokozatosan finomodó értékesítési technikák jellemzik a túlkínálat felé közeledő fővárosi lakóparkpiacot. Egyre gyakoribbak a garázs-, tároló- és konyhabútor-akciók. A konyhabútor több helyütt ingyen jár, és sok értékesítő adja grátisz a 2-3 négyzetméteres tárolókat is. A garázsoknál 5-10 százalékot jelent a kedvezmény, ami több száz ezer forintot hoz a vevőnek.

Igényesebb vevők

A fejlesztők ezzel együtt nagy várakozással tekintenek az őszre. A következő hetekre nagyon sok új építkezés vagy már zajló projekt újabb ütemének beharangozó kampányát időzítették. A fejlesztői oldalon a verseny folyamatosan erősödik, egyre kifinomultabban tevékenykednek a szereplők a piacon, és az ügyfelek is egyre "képzettebbek" és igényesebbek. Kiemelten nagy értékű ingatlanok esetében a fejlesztők rugalmasabbak mind az árképzésben, mind az extrák árazásában, beépítésében. Erre szükségük is van, hiszen tavaly novemberben még szinte azonnal el tudták adni a lakásokat, de most az értékesítési idő legalább 7-10 hónap.

A legtöbb pesti lakóparki lakás ára négyzetméterenként 270-340 ezer forint, míg Budán ugyanez 380 ezernél kezdődik és elérheti a félmillió forintot is. Természetesen ennél drágábbakra is van példa, de nem ez az általános - közölte a Napi Gazdaság érdeklődésére Soóki-Tóth Gábor, az Ecorys Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Helyszín és szolgáltatások

A legnagyobb szerepe manapság talán a helyszínválasztásnak van. A vevők nagy része általában ragaszkodik egy bizonyos kerülethez vagy városrészhez. A legkeresettebbek közé tartoznak a belvárosi, valamint a II., III., XI. kerületi projektek. Általában helyszínfüggő, hogy a lakóparkok milyen szolgáltatásokat nyújtanak. A belvárosban, illetve ahhoz közel az 50 lakásos méret felett már-már alapszolgáltatás a 24 órás portaszolgálat (ami néhány éve még újdonság volt), illetve belső kert kialakítása. A költségesen fenntartható pluszszolgáltatások (uszoda, nagyobb fitneszterem) azonban csak a magasabb árkategóriában terjednek el. Tapasztalatok szerint a lakók nem szívesen fizetnek ezek miatt magasabb közös költséget, pedig fenntartásuk sokba kerül. Erre lehet megoldás, hogy a fejlesztő ezeket bérbe adja külsős cégnek, és a lakóknak is kell a használatukért fizetni. Ez méltányosabb is, hiszen egy épületen belül az a külföldi vásárló, aki csak néha lakik ott, illetve a már nem aktív nyugdíjasok, akik nem használnák az uszodát, nem kell, hogy részesedjenek a fenntartási költségekből. Ugyanakkor ha mindenki számára elérhető lesz az uszoda, akkor az veszít exkluzív jellegéből. A budai hegyvidéken, a kisebb (néhány lakásos) luxustársasházakban persze más szempontok szerint mérlegelnek. Ott a lakók szívesebben látnak saját használatú kisebb medencét, jakuzzit, fitnesztermet a házon belül.

Elsősorban a fizetőképes külföldi keresletre reagálva eddig ismeretlen új szolgáltatások is megjelentek (lakás takarítása, posta, bevásárlás stb.), illetve olyan új elemek, mint közös belépő- és társalkodótér az exkluzívabb tömbökben.

Mi a lakópark?

Hogy mit nevezünk lakóparknak, arról megoszlanak a vélemények. Tény, hogy sokan azt a lakást is így hirdetik meg, ami olyan környezetben található, amelyre a legnagyobb jóindulattal sem illik ez a fogalom. A lakópark megnevezés mára szinte egyet jelent az egységesen megépített, nagy volumenű lakásfejlesztésekkel. Általában semmi köze nincsen a hagyományos értelemben vett, nyugati (elsősorban amerikai) példákhoz - véli Valkó Dávid, az Otthon Centrum Rt. vezető elemzője.

A 90-es évek elején, amikor a fejlesztői aktivitás a budai hegyvidékre korlátozódott, ez a formátum újdonság volt, és ott valóban épültek zárt, védett, akkori mércével mérve luxusberuházások, lakóparkok. A 2000-ben bevezetett és azóta többször módosított lakástámogatási rendszer hatására a fejlesztők az elmúlt években - a duzzadó kereslet hatására - a minél nagyobb lakásszámú projektek építésében voltak érdekeltek - és ma is ez a helyzet. Így mára a tömbberuházások majdnem mindenhol megtalálhatók a fővárosban. A lakópark egyre inkább elfogadottá vált, bár sokszor éri kritika amiatt, hogy ez valóban csak modern lakótelep - tette hozzá az elemző.