Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Pénzkidobás a lakáshitel-támogatás

2008.09.22. 08:16
Évi kétszázmillió forintot költ az állam a lakáshitelek kamattámogatására. Nem merik megszüntetni, pedig a devizahitelek megjelenésével feleslegessé vált a rendszer.

A lakásvásárlóknak teljesen mindegy, hogy a hitel azért olcsó, mert azt támogatja a költségvetés, vagy azért, mert a bank olcsóbb forrásból, mindenféle állami segítség nélkül is nyújtani tudja. Az állam évi kétszázmillió forintot költ lakáshitelek támogatására, melynek hatékonysága nulla – írja a Népszabadság.

2004 nyara óta hatszázmilliárd forinttal nőtt a támogatott lakáshitel-állomány, de már nem nyújt segítséget a vásárolni akaróknak. Amikor bevezeték a kamattámogatást, akkor még a magas kamatok és a devizahitelek hiánya szinte lehetetlenné tette a hitelfelvételt. Ma már azonban nem olcsóbb a kamattámogatott hitel, mint a devizahitel.

A támogatást többször lecsökkentették, eleinte 30 millióról 15 millióra, majd a használt lakásoknál bevezették az ötmillió forintos felső limitet.

A Népszabadság szerint a túlzott segítség kényelmessé tesz, a bankok például nem dolgoztak ki új konstrukciókat a kezdeti időkben. Amióta szigorítottak a feltételeken, több új konstrukció is megjelent.

Tavaly összesen százmilliárd forinttal emelkedett a támogatott hitelek állománya. A kamattámogatás évente 120-130 milliárd forintot vesz ki a költségvetésből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!