Emőke
-4 °C
9 °C

Egyre pesszimistább a lakosság

2005.07.26. 10:40
Saját és az ország gazdasági helyzetét is rosszabbnak ítéli a lakosság, mint egy éve - derül ki a Gfk felméréséből. A vásárlási hajlandóság azonban 1996 óta most a legnagyobb.
Rosszabbnak ítéli a lakosság a gazdaság helyzetét, mint egy évvel ezelőtt - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb jelentéséből. Ezen kívül romlott a családok aktuális anyagi helyzetének és az ország öt év múlva várható gazdasági helyzetének megítélése is.

Vásárolnunk sokat

A Fogyasztói Bizalom Indexet 1996 óta méri a Corvinus Egyetem, az index összegzi, a lakosság mennyire hajlandó tartós fogyasztási cikkeket vásárolni, hogyan ítélik meg jelenlegi anyagi helyzetüket, mit várnak következő egy évben és következő öt évben. Ez csökkent márciushoz képest, de az egy és két évvel korábbihoz képest.

Hasonló trendet mutat a Fogyasztói Várakozások Index: az index szintén csökkent mind a negyedévvel ezelőtti, mind a tavaly, illetve a 2003 júniusában mért értékekhez képest. Három komponense közül - melyek azt mutatják, hogyan ítélik meg a háztartások saját anyagi helyzetüket a következő 12 hónapban, hogyan látják az ország pénzügyi helyzetét a jövő évben és a következő öt évben - leginkább az ország gazdasági helyzetének megítélése romlott rövid- és hosszú távon egyaránt. Az index csökkenésének hátterében tehát elsősorban e két komponens romlása áll - a háztartások jövő évi pénzügyi helyzetükről a korábbi időszakokkal összevetve közel hasonlóan gondolkodnak.

A most közzétett GfK Jelentésből kitűnik, hogy a Vásárlási Hajlandóság Index a másik két index-szel szemben ismét emelkedett és a valaha mért legmagasabb értéket érte el 1996 júniusa óta. Az index emelkedése 2003 óta szinte töretlen. Az index összetevői közül a háztartások előző évihez viszonyított jelenlegi anyagi helyzetének megítélése számottevően romlott, így a vásárlási hajlandóság növekedése egyedül a tartós fogyasztási cikkek iránti - az egyre kedvezőbb vásárlási feltételek miatt - növekvő vásárlási hajlandóságnak köszönhető.