Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Trendforduló az ingatlanpiacon

2006.09.22. 16:22
A korábbi évek dinamikájától eltérően 2006 első félévében Budapesten is csökkent mind a kiadott építési, mind a használatba vételi engedélyek száma. Ezzel párhuzamosan 75 százalék köré csökkent a beruházói építés aránya a korábbi 84 százalékról, s nőtt a megépített lakások alapterülete. Mindezek évek óta tartó trendek végét jelzik.

Az Otthon Centrum adatbázisa alapján idén a beruházói projektek keretében közel 11 ezer lakás megépülése várható Budapesten (szemben a tavalyi 12 300-rel). A már elkészült, de még eladatlan lakások száma a fővárosban az év eleji 1600-as állományról 2006 harmadik negyedévére 1500 darab köré csökkent, tehát lassú ütemben ugyan, de felszívódik az eladatlan lakások mennyisége.

Igényesebb vevők

A rendelkezésre álló adatok szerint idén 30 darab 100 lakásosnál nagyobb projekt átadása várható Budapesten, míg a tavalyi évben 20 ilyen szerepelt az adatbázisban. Az új projekteknél egyre jobban erősödik a marketing szerepe, illetve fontos szerepet játszanak az innovatív értékesítési módszerek. A vevők egyre igényesebbek: csak az igazán jó lokációjú projektek iránt érdeklődnek, magas műszaki tartalmat, kiváló kivitelezési minőséget várnak el a fejlesztőktől. A külföldi beruházók aktivitása növekszik, várható a magyar cégek további külföldi felvásárlása, illetve a piac további koncentrációja.

A kamatadó és az árfolyamnyereség-adó elméletileg az ingatlan piacra terelhetné a befektetőket, de ezzel a hatással szemben állnak a gazdasági megszorítások. Összességében nem várható jelentős visszaesés a piacon, a tapasztalatok szerint mintha laposodna a szezonalitási hullám, erre utalnak a nyári eredmények is.

Az ingatlanfinanszírozásban a svájci frank alapú hitelkihelyezés pár hónapon belül több mint 50 százalékát adja majd a teljes hitelállománynak.

Otthon Centrum Akadémia indul

A folyamatosan változó piaci körülmények, a vásárlók és a fejlesztők mind jobban jelentkező igényei a piacon tevékenykedő szakértőktől is magas fokú felkészültséget követel meg. Ezért az Otthon Centrum, Magyarország piacvezető ingatlanszakértő cégének tapasztalatára, piacismeretére, gyakorlatcentrikus megközelítésére építve novembertől indul az Otthon Centrum Akadémia, melynek meghívott előadói között a magyar ingatlanszakma egy-egy területének prominensei szerepelnek majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!