Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Átrendeződik a lakáspiac

2008.03.31. 07:30
Felbolydult a lakáspiac, s mint már annyiszor, most is ellentétes hatások uralják a folyamatokat.

A kínálatot szemügyre véve úgy tűnik, a beruházók újra lendületbe jöttek, a piacra került sok száz lakásos fejlesztések optimizmusról tanúskodnak. A slágerkerületek - VIII., XIII., XIV. - továbbra is vonzzák a fejlesztéseket, nyomukban szorosan a XI. és a III. kerülettel - valamint a X.-kel mint az olcsóbb kategória célterületével. Piaci elemzések szerint a 2008-as esztendő 9-11 ezer új lakással gyarapítja a fővárosi kínálatot.

Előtérbe került a minőség, miközben a nagyon olcsó lakások sem veszítenek népszerűségükből. Az építési kedv visszatérését a beruházásra alkalmas telkek iránt feléledő érdeklődés is bizonyítja, közvetítők szerint gyakorlatilag nincs az a ma még csak kellő fantáziával és elszántsággal fejlődőnek ítélt városrészben, például a VIII. kerületben lévő telek, amelyre ne csapnának le villámgyorsan a lakásépítő társaságok.

Ezzel egyidejűleg a piac átrendeződése is megfigyelhető, a korábban itt működő izraeli fejlesztők nagy része továbbállt Romániába és Bulgáriába, mások kivárnak, van, aki közülük már két éve nem indított új projektet. Kezdeményező szerepet csak a magyarországi kötődésű, fiatalabb generációhoz tartozó befektetői kör vállal.

Óvatosabb fokozatba kapcsoltak a jelzálogpiaci válság által súlyosan érintett spanyol fejlesztők is. Az átrendeződés irányába hat a kivitelező cégek számának megcsappanása, a csődök után lényegesen kevesebb, érdekérvényesítésben viszont erősebb társaság maradt a palettán, akik már most legalább 20 százalékkal magasabb áron adnak ajánlatot. Megtorpant a belvárosi lakásokra irányuló külföldi kereslet, és erősen megfogyatkozott a luxuskategóriára áhítozók száma. A külföldi kisbefektetőket a hitelezés drágulása és a vásárláshoz szükséges nagyobb önerő űzte el a piacról - megszűnt az önerő nélkül, olcsó hitellel, helyi viszonyok között drága lakások vásárlási lehetősége -, a magyar vevőkört a vagyonosodási vizsgálatok elindulása tizedeli.

Ugyanakkor az átlagos lakások keresettsége nem csorbult, ebben a szegmensben immár a biztonságra törekvő, szerényebb finanszírozási hátterű külföldi vásárlók is megjelentek. A tavaszi lakásvásár sikere, a regisztrációk hatalmas száma azt mutatja, hogy az ekkorra időzített, pár százezer forintos megtakarítást lehetővé tévő akciók mind szélesebb kör számára komoly súllyal esnek latba, ez a kör pedig éppen az átlagos, 300-400 ezres négyzetméterárat megfizetni képesek tábora.

A lelkesedést még egy tényező táplálhatja, mégpedig az újszerű lakások eltűnése. A januártól érvényes szja-módosítások vélhetően ezres nagyságrendben szippantották ki a kínálatból a befektetési céllal vásárolt, pár éven belül továbbadni szándékozott lakásokat, egyértelműen az újak felé orientálva ezek korábbi vevőit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!