Valér
-2 °C
0 °C

Túlárazzák a használt lakásokat

2008.09.11. 11:09
Még mindig stagnálnak az árak és széles a kínálat a használt lakások piacán, ugyanakkor az új építésű ingatlanok iránt lassan megélénkül kereslet, ráadásul itt a legtöbb beruházás esetén emelkednek az árak is – a kínálat azonban továbbra is mindkét szegmensben igen bőséges – áll a Duna House lakáspiaci elemzésében. A slágerkerületek változatlanok, továbbra is a XIII., XIV. és a XI. kerület a legkeresettebb, a kívánt lakásméret viszont egyre nő.

A használt lakások piaca gyakorlatilag évek óta – közepes forgalom mellett – viszonylag stagnáló árszintet és tranzakciószámot mutat, melynek egyik oka a túlkínálat, a másik pedig az, hogy sok eladó a piaci viszonyokat figyelmen kívül hagyó árelképzelésekkel lép a piacra, melyet csak néhány hónapnyi sikertelenség után hajlandó lefelé módosítani. Fokozottan igaz ez a különféle minőségben felújított lakásokra, ahol többen is a teljes felújítás árát, sőt, egyes esetekben a lakások számukra fontos eszmei értékét is igyekeznek belekalkulálni az árba – azonban ezt a piac manapság nemigen fizeti meg.

A jellemző fővárosi használt lakás négyzetméterára átlagosan 280-320 ezer forint között mozog, természetesen az adott lakás elhelyezkedésétől függően nagy lehet a szóródás: a legolcsóbb paneleket, illetve gyenge állapotban lévő lakásokat akár már 140-150 ezer forinttól meg lehet vásárolni. A belső városrészekben inkább a 250-300 ezer forintos szint környékén mozognak az átlagos helyen és állapotban lévő, jórészt régi építésű társasházi lakások, de Budán, vagy Pest előnyösebb pontjain nem ritka, hogy ennél sokkal magasabb árakat szabnak az eladók. A határ akár az egymillió forintos négyzetméter ár is lehet – erre elsősorban a budai hegyekben található panorámás lakások, valamint a pesti belváros exkluzív lakásai esetén lehet felkészülni.

Az értékesítési idő teljesen a lakás adottságaitól függ: a jó helyen, jó közlekedéssel, jó állapotban lévő lakások megfelelő árral társítva akár 1-2 hét alatt elkelhetnek, a kínálatban szereplő ingatlanok többsége azonban sokszor csak hosszabb várakozás után talál csak új gazdára. Az értékesítést sokszor nagyban elősegíti a közvetítő bevonása, ugyanis a manapság tapasztalható hirdetési tengerben nagyon nehéz kitűnni egy-egy magánhirdetéssel.

Mérsékelten keresik csak a paneleket

A piac legolcsóbb szegmensét képviselik – egy-két nagyon felkapott lakóteleptől eltekintve – a panellakások, ahol az értékesítési idő, különösen a nagy lakások esetében, akár fél év is lehet. Elsősorban a magas rezsiköltségek riasztják el a vásárlókat, valamint sok lakótelep esetén a nem felújított környezet, a lakók összetétele is elrettentő ok lehet a vásárlók számára. Az ismert divatlakótelepeken – mint például Gazdagréten vagy a Pók utcában – ugyanakkor igen magas négyzetméterárakat kérnek, a Duna-parti paneles részen némely lakás négyzetméterára a 300 ezer forintot is eléri.

Jobbak az esélyek az eladásra ha a ház részt vett vagy részt vesz a panelprogramban, mivel ez biztosíték a ház fizetőképességére, valamint magasabb életminőséget nyújt. Ennek ellenére az ilyen lakások is maximum 5-10 százalékkal drágábban dobhatók csak piacra, és a keresleti oldalon állókat vizsgálva kitűnik, hogy a panellakás továbbra is a legkisebb tőkeerővel rendelkezők megoldása lehet.

Nehéz eladni az előnytelen lakásokat

Mindent be kell vetni a nem túlzottan keresett kategóriába tartozó földszinti, szuterén vagy éppen a nagyon kedvezőtlen elosztású, de hatalmas alapterületű nagypolgári lakások esetében, de ugyanígy sok a gond a többsávos utakra (Váci út, Hungária körút, autópályák bevezető szakaszai, Szentendrei út) néző ingatlanok értékesítésével: itt leginkább csak nagyon kedvező árral lehet vevőket fogni.

A nagy kínálat miatt eléggé válogatósak a vásárlók, egy rossz állapotú lépcsőház, omladozó vakolat, lichthofra néző helyiségek, rossz tömegközlekedés vagy környék nagyon könnyen kizáró ok lehet, különös tekintettel az esetleges szerkezeti hibákra – bár ilyen esetben árengedménnyel értékesíthető a lakás. Fontos tudni, hogy a felújított lakások ugyan vonzóak a vevők számára, az azonban nagyon ritka, hogy a felújítás összes költségét bele lehetne kalkulálni az eladási árba.

Megmozdult az új építésű piac

A korábbi időszak meglehetősen gyenge teljesítménye után úgy tűnik újra megmozdult az új építésű lakások piaca: mind a vásárlási, mind az építési kedv érezhetően nőtt az elmúlt hetekben-hónapokban, a Duna House tapasztalatai szerint több beruházó is beindított korábban egy időre befagyasztott beruházásokat.

Sajátja a piacnak, hogy az árak, ha szolid mértékben is, de folyamatosan emelkednek, sőt egyes helyeken már egy kicsit el is szálltak. Éves szinten 4-6 százalékos az új építésű lakások árszintjének emelkedése, melynek egyik mozgatója természetesen az építőipari költségek növekedése. Jelenleg a jellemző fővárosi új építésű átlagár 340-360 ezerforint között mozog négyzetméterenként, de sok – nem is igazán kiemelt – környéken már a 400 ezer forintos ár sem okoz meglepetést. A VIII. kerületben például néhány éve kvázi bevezető áron, 260-280 ezer forintért is lehetett új lakást venni négyzetméterenként, ma pedig már nem ritka a 330-350 ezer forintos négyzetméterár sem, de a IX. kerületben is lehet találni akár 400 ezer forint feletti árakat is.

Az elitebbnek számító, kevés lakásos társasházak esetében, melyek jórészt a budai hegyekben épülnek immár teljesen megszokott a 6-800 ezer forintos négyzetméterár, nem egy ilyen lakásért – különösen a penthouseokért – időnként sorban állás is kialakul. Szintén viszik a belvárosi tetőtér-beépítéses új lakásokat, négyzetméterenként 500-650 ezer forintért.

Bár a családi ház vásárlása a fővárosban és környékén nem olcsó mulatság, különösen érdemes lehet új építésű családi házakért körülnézni a déli és keleti agglomerációban. Nem egy esetben 70-80 négyzetméter alapterületű új családi vagy ikerházakat kínálnak kulcsrakész állapotban, kevesebb, mint 20 millió forintért. Ugyanakkor a Telki-Páty-Biatorbágy háromszögben továbbra is magasak az árak – a nagy kiköltözési hullám azonban úgy tűnik, egyelőre szünetel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!