Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Szigorúbban ellenőrzött lakáshitelek?

2003.05.05. 15:47
Június elsejétől jelentősen szigorodik a lakástámogatási rendszer - közölte hétfőn a Népszava. A lap információi szerint tervezik a befektetői célú lakásvásárlás állami támogatásának kizárását. Állami támogatást így csak az vehetne igénybe, akinek a nevén még nincs lakás. A Pénzügyminisztériumban kérdésünkre annyit közöltek: az év folyamán áttekintik a lakástámogatások rendszerét, ám azt nem részletezték, ez pontosan mit jelent.
A lakásügyi kormányzat már tavaly nyáron meghirdette: célja az, hogy minden jogosult igénybe vehesse a támogatást, de azt a befektetők vagyonszerzésre ne használhassák fel. Az ennek érdekében megszületett tervek a Népszava információi szerint páratlanul szigorú elképzeléseket tartalmaznak.

Aki nagyobb otthonban költözése érdekében folyamodik a támogatott hitelért, annak 180 napon belül értékesítenie kell előző ingatlanját, és az abból származó bevételt a hitel előtörlesztésére kell fordítani. A használt lakások vásárláshoz igénybe vehető hitel felső határát is csökkentik: az eddigi 30 helyett ezután maximum15 millió forintot utalhatnak ki a bankok ügyfeleiknek.

Nem éri meg örökölni?

Pórul járhatnak azok, akik örököltek egy rossz minőségű, alacsony értékű ingatlant egy kevéssé keresett településen. Ők ugyanis vagy csak nagyon áron alul tudják azt eladni, vagy - ha nem találnak vevőt - elveszítik az állami támogatás lehetőségét az akaratlanul birtokukba került ingatlan miatt. A tervezett megkötés azt a lehetőséget is kizárja, hogy a lakásvásárló előző otthona eladásából hozza rendbe vagy rendezze be új lakását. A módosítás értelmében valamennyi hitelkérelem esetén tisztázni kell a tulajdonviszonyokat. Ez megnehezíti, és még hosszabbra nyújtja a már így is hosszú és nehézkes hitelügyintézést.

A lakásügyi kormányzat a Népszava szerint azt a megkötést is bevezetné, hogy egy időben csak egy támogatott hitele lehessen valakinek. Ez nemcsak az egymást követő lakásvételeket zárja ki, hanem a hitelek kombinációját is. Így megszűnne az a lehetőség, hogy építkezéshez vagy új lakás vásárlásához a kiemelt támogatású, 2-3 százalékos konstrukció mellé - amely keretében csak tízmillió forintnyi, új lakásra nem elegendő kölcsön vehető fel - egy úgynevezett forrásoldali, szintén támogatott, maximum hat százalékos kamatozású hitelt vegyenek fel.

A Pénzügyminisztérium idén csak áttekint

A Pénzügyminisztériumban az év folyamán áttekintik a lakástámogatás rendszerét, és megvizsgálják, hogy a kialakult gyakorlat mennyiben egyeztethető össze az eredeti célokkal - mondta az Index kérdésére Máté Dániel, a PM szóvivője. A pénzügyi tárca álláspontja szerint két ilyen deklarált cél volt, az, hogy mindenki számára biztosítsák, hogy életében legalább egyszer állami támogatással javíthasson lakáshelyzetén, valamint az, hogy a támogatási rendszer járuljon hozzá a rossz minőségű lakásállomány megújulásához. A Népszavában szereplő várható változásokról Máté Dániel csak annyit mondott: az elmúlt hónapban nagyon sok találgatás kapott szárnyra, ez is csak egyike azoknak.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft