Viola
-5 °C
-2 °C

Milyen trükkökkel adhatjuk el a lakásunkat?

2006.09.18. 12:18
Szakértők szerint a hagyományos értékesítési taktika egyre kevésbé sikeres, így világszerte sokan alternatív módszerekkel próbálkoznak. Az sem rossz, ha megadunk egy széles ársávot, amelyen belül szívesen fogadjuk a vevők ajánlatait, de van más is.

Az 1990-es évek elején jött divatba Ausztráliában az a módszer, amelyet mára az USA-ban is számos ingatlanügynök javasol. A taktika lényege egyszerű, meg kell adnunk egy széles ársávot, amelyen belül szívesen fogadjuk a vevők ajánlatait.

A taktika főként olyan ingatlanok esetében jöhet szóba, amelyeket meglehetősen nehéz regionális szintű összehasonlításban elhelyezni (kis településen fekszenek, egyedi építésűek...). A módszer ugyan nem túl elterjedt, az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ügyes alkalmazásával a sáv felső felében elhelyezkedő árat lehet kiharcolni.

Két sáv közt

Szakértők azt tanácsolják, a sáv két széle között legyen 10-12 százalékos árkülönbség, hogy minél szélesebb közönséget vonjunk be a licitbe. Az amerikai ügynökök tapasztalatai szerint az ingatlanok csaknem háromnegyede a sáv felső széléhez közeli áron talált gazdára, a közelmúlt piaci lassulása azonban 50 százalék köré vetette vissza ezt az arányt.

Marcus Allen, a Florida Atlantic University professzora más véleményen van: az általa végzett kutatás szerint a sávos módszer alkalmazása átlagosan 5 százalékkal növeli az eladáshoz szükséges időt, a végső árra ugyanakkor nincs hatással. A tanulmány összeállításához 6000 texasi tranzakciót vizsgált meg.

Rögtön esik

Mivel a jelenlegi piaci környezetben az eladóknak minden eszközt meg kell ragadniuk a vevők figyelmének felkeltésére, sokan igyekeznek a meghirdetés után rövid időn belül jelentősen csökkenteni a kínált ingatlan árát.

A taktika mögötti ráció elsősorban az, hogy alkuképesnek szeretne mutatkozni az eladó, olyannak, akinek a portékáját érdemes legalább megnézni.

Szakértők szerint ez a stratégia akár működhet is, hiszen a piaci árat is egy mozgó árként kell értelmezni, lassuló piacon pedig természetes ennek csökkenése. Az eladó először teszteli a piacot egy kissé optimista számmal, pár nappal később azonban belátónak bizonyul.

Ütemes csökkentés

A fentiekhez kapcsolódóan alkalmazható gyakorlat az ár ütemes (például havonta történő) csökkentése. Ezzel elsősorban az a cél, hogy a lehető legjobb áron adjuk el az ingatlant, hiszen kis lépésközzel is ereszkedhet az ár. Természetesen be kell húzni egy minimumszintet, amit mindenképpen szeretnénk megkapni a lakásért, de a tengerentúli tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók izgalomba jönnek a folyamatosan csökkenő ártól, és nem szeretnének lemaradni egy jó üzletről.

A taktika sikeres alkalmazásához persze türelemre van szükség, hiszen az első ár környékén kevés érdeklődőre lehet számítani.

Tömbökben kell gondolkodni!

Világszerte érezhető tendencia, hogy egyre többen keresnek az internet segítségével ingatlant. A legtöbb kereső site úgy van felépítve, hogy az árakra sávosan lehet szűrni, ebből adódóan akad ingatlanügynök, aki azt javasolja, hogy ha az egyik blokkban nem ment el a lakás, tegyük egyel lejjebb.

A módszer lényege, hogy mindig a megadott ársáv tetejére árazzunk, majd ha nem kapunk kedvező visszajelzést, akkor ne a sávon belül csökkentsünk árat, hanem az egyel lejjebb lévő sáv tetejére lőjük be az ingatlant.

A taktika azon a logikán alapul, hogy a változtatás minőségileg új közönséget hozhat lázba, és rendkívül kedvezőtlen piaci környezetben évek múlva kiderülhet, jobban jártunk volna, ha némi diszkonttal idejében megszabadulunk az ingatlantól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!