Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hat százalék venne új lakást

2005.04.07. 16:02
Az Ecostat ma közzétett elemzése szerint a következő két évben a lakosság mindössze hat százaléka vásárolna lakóingatlant, legnagyobb részük a meglévő lakásnál nagyobbat keres.
A magyar családok döntő része saját tulajdonú lakóingatlanban él, a bérelt ingatlanok aránya mindössze 2 százalék - áll az Ecostat ma publikált jelentésében. A gazdaságkutató felmérése szerint az alacsony lakásmobilitást jelzi, hogy a megkérdezettek életükben átlagosan 2,8 lakóingatlanban laktak. A válaszadók több mint harmada összesen 2, közel 25 százalékuk pedig 3 lakásban lakott eddigi életete során, és 18 százalékos azoknak az aránya, akik még egyszer sem költöztek új lakásba. A négynél több lakást használók 10 százalékos arányt képviseltek, míg a megkérdezettek fennmaradó része ennél több ingatlanban lakott.

A lakásvásárlást tervezők tábora nem változott az előző negyevéhez képest: a megkérdezettek 6 százaléka jelezte, hogy egy éven belül lakóingatlant vásárolna. Kétharmaduk kész ingatlant vásárolna, a többiek pedig építésben gondolkodnak. A tervezett ingatlanszerzés általában a saját lakásszükséglet kielégítésére irányul a befektetési célú lakásvásárlás - több lakáspiaci cég elemzésének összhangban - visszaszorulóban van. Az ingatlanvásárlás előtt állók 35 százaléka élete első lakását venné meg, 45 százalékuk meglévő lakásánál nagyobbat kíván vásárolni, és mindössze 2 százalék azok aránya, akik kisebb méretű lakóingatlant vásárolnának a következő egy évben.

A befektetést mindössze 12 százalék a befektetést jelölte meg a vásárlás indokaként. Utóbbiak 40 százaléka hosszabb, 20 százaléka pedig rövidebb távra tervezi kiadni a megvásárolni kívánt ingatlant. A háztartások 42 százaléka szerint a következő 12 hónapban az ingatlanpiacon a forgalom élénkülésére és az árak növekedésére lehet számítani. A válaszadók harmada a forgalom stagnálását prognosztizálta a következő időszakra, 19 százalékuk pedig mérséklődésére számít. Az árnövekedés esetében 11 százalék nagymértékű, 55 százalékuk kisebb drágulást vár, míg 19 százalékkal képviseltették magukat azok, akik nem várnak jelentős árváltozást.