Gerzson
-3 °C
2 °C

Több tízezer új lakás vár gazdára

2005.07.26. 10:05
Több mint 20 ezer lakás van épülőfélben Budapesten csak a nagyobb projektekben. A kínálat hatalmas, választék van bőven. A XIII. kerületben, Zuglóban és Pest külső részein épül az új lakások fele, ezeken a területek több mint 11 ezer lakás van épülőfélben csak a nagyobb projektek esetében, és a kínálatot gazdagítják még a kisebb társasházak is.
A XIII. kerület jelen pillanatban Budapest legforróbb helye. A kerület felelős a budapesti lakásépítések több mint harmadáért. Ebben hatalmas szerepet játszik az a Marina part, amelynek keretében 3800 lakás épül. Ez hatalmas lakástömeg azonban nem egyben zúdul a piacra, a projekt tervezett időtartalma 5-6 év. Amennyiben a projekt sikeresen megvalósul, úgy teljesen átformálja környezetét. A Marina part a XIII. kerület egyik legnagyobb fejlesztőjének projektje, az Autóker nem is épít mást a kerületben, maradék erőforrásait inkább a belvárosra koncentrálja.

A XIII. kerületben a Marina Parttal nem áll meg a kifejezetten nagy projektek sora, a Centrál Parkban 800 lakás épül folyamatos átadás mellett. Az újépítésű lakások a XIII. kerületben visszatükrözik azt a sokszínűséget, amely a kerület alapvető jellegzetessége. A Teve-Petneházi utcák körül meghúzódó teljesen megújult övezet mellé be kíván társulni a Béke tér környéke, miközben a Duna parti rész (Marina Part, Prestige Towers) egy új szegmenst nyit nem csak a kerületi, de a budapesti ingatlanpiacon is. Választék van bőven, a nagyobb projektekben az árak általában 300 ezer forint/négyzetméter alól indulnak, azonban van olyan ház, ahol lehetetlen 400 ezer forint alatt lakáshoz jutni.

Drága Zugló

Budapest XIV. kerülete teljesen más képet mutat, mint a XIII.. Zugló vonzereje mindig is a (az egyre jobban elvesző) kertvárosi jellegben volt, amelyet sokáig az épülő kis lakásszámú társaságházak is erősítettek. A kerületben állandó vitatémát jelent a zöldövezeti jelleg elvesztése, amelynek egyik legfontosabb jelzője a nagy lakásszámú társasházak építése. Ezekből a projektekből van bőven.

A legnagyobb a Paskál Park, ahol 1300 lakást húznak fel. Itt a fejlesztő Vegyépszer figyelt arra, hogy zuglói méretű épületek kerüljenek felhúzásra barátságos környezetben. A második legnagyobb projekt az István park, ahol a magasházas elrendezést a terület igen jó elhelyezkedése feledtetheti. Az árakról annyit lehet csak elmondani, hogy a Hungária körúti lakásoktól eltekintve 300 ezer forint/négyzetméter alatt szinte lehetetlen új építésű lakásokhoz jutni Zuglóban, a kisebb projektekben még feljebb kezdődnek az lakásárak.

Külkerületek

Az árak a külső pesti kerületekben kedvezőek, itt 300 ezer forint/négyzetméter alatt már a jobb lakásokat is meg lehet venni. A választék széles, több mint 2500 lakás épül mostanában. A IV. kerület vonzereje kétség kívül a metró közelsége, amelynek hosszabbítására azonban csak 2015 után kerülhet sor. Újpest legnagyobb projektje a Homoktövis lakópark, ahol a nagyságot beárnyékolja az angyalföldi vagy a zuglói szinten lévő négyzetméter ár. A kerületben már lehet 235 ezer forint/nágyzetméter ártól új lakáshoz jutni.

A többi külső pesti kerültben a Malomdombot, illetve a Napfürdő otthonparkot lehet kiemelni nagyobb projektként, míg a XX. Kerületben a Mediterrán lakópark a legnagyobb projektnek számít az övezetben.