Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Mit kívánnak a lakásvásárlók?

2006.09.22. 11:34
A budapesti lakásvásárlók 68 százaléka elsősorban új lakások iránt érdeklődik - derül ki az Elephant Holding Zrt. ingatlanfejlesztő felméréséből, melyet a 2006. őszi Lakásvásár alkalmából készítettek. A válaszadók főleg a neten böngésznek, de sokaknál játszik szerepet a szájhagyomány is.

A megkérdezettek 40 százaléka leginkább új lakást szeretne, de nem zárja ki a használt ingatlan vásárlásának lehetőségét sem. További 28 százalék mondta azt, hogy kizárólag új ingatlanban gondolkozik, míg 23 százalék inkább a használt piacon keresgél. A felmérés szerint viszont többségében azok is szétnéznek az új lakások között - általában tájékozódás céljából -, akik csak használt otthont keresnek.

Az Elephant Holding vizsgálata a lakásvásárlás céljaira is kiterjedt. Kiderült, hogy bár a lakásvásárlás elsődleges célja a lakhatás biztosítása (55 százalék), az érdeklődők 16 százaléka befektetési szándékkal válogat. Zelei Zoltán, értékesítési vezető szerint az új lakások iránti fokozott érdeklődés továbbra is a kedvező hitel-, és lízingkonstrukciók népszerűségének tudható be.

Netről tájékozódnak

A lakáskeresők 40 százaléka elsődleges információit internetes oldalakról szerzi be, háttérbe szorítva ezzel a korábban meghatározó hirdetési újságokat, melyek csupán az érdeklődők 26 százalékánál kerültek az első helyre. Érdekes, hogy határozott harmadik befutó a szájhagyomány: a válaszadók 16 százaléka vallotta azt, hogy döntésében meghatározó lehet az ismerősöktől kapott tipp.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!